Ældre betaler selv: Kommuner siger nej til nødkaldsalarmer

Fredag kunne TV 2 Nyhederne fortælle om den 74-årig Steffen Krogh, der lå på gulvet i tre dage uden at kunne få hjælp, fordi Hørsholm Kommune havde taget nødkaldsalarmen fra ham.

Det er en knap, der sidder om halsen eller håndleddet, men i stedet var Steffen Krogh henvist til at bruge sin mobil.

Den magtede han dog ikke i situationen, og det kom til at koste ham livet.

Det bliver mere og mere udbredt, at ældre ikke kan få en nødkaldsalarm af kommunen, og derfor henvender mange ældre sig i stedet til private firmaer.

Nødkaldsalarmer er dermed blevet en boomende forretning.

En af dem, der har fået en privat leveret nødkaldsalarm er Nina Petersen, der i øjeblikket bruger rollator. Hun kunne ikke få en nødkaldsalarm af kommunen, fordi hun stadig kunne bruge sin mobiltelefon.

- Det synes jeg er skrækkeligt. Selvom en gammel kone på mellem 80 og 90 år kan tage telefonen, så skulle kommunen da alligevel være der.

Det er firmaet Cekura, der står bag Nina Petersens alarm, og direktør Jimi Danielsen oplever stor efterspørgsel, fordi kommunerne afviser de ældre. Cekura tilbyder både hjælp ved både livstruende situationer og hverdagens mindre udfordringer.

- Vi oplever, at det offentlige system, velfærdsdanmark, det svigter, og i og med at det svigter, så er vi der til at tage over på det marked. Det er så simpelt, som det er, siger han til TV 2.

Hos Ældresagen bekræfter man tendensen, at mange kommuner afviser de ældres ønske om en nødkaldsalarm, og organisationen er bekymret for udviklingen.

- Det må ikke være sådan, at vi får et a- og et b-hold. At der er nogen, der har råd til at betale det her, og nogen, der ikke har, siger Bjarne Hastrup, direktør i Ældresagen.

Kommunernes Landsforening afviser, at det stigende antal ældre betyder, at der er behov for flere nødkaldsapparater.

Der findes ingen præcise tal for, hvor mange nødkaldsapparater, der bliver uddelt i kommunerne, men Kommunernes Landsforening skønner, at antallet af apparater er nogenlunde konstant på trods af, at antallet af ældre vokser.