Samfund

Tidligere Tahrir-medlem: De vil have uddannede unge – ikke bandemedlemmer

Et medlem fra Hizb ut-Tahrir er blevet formand i en beboerforening i Nivå, og det er et eksempel på den udvikling og det mål, som foreningen har. Det mener Khaterah Parwani, som i sin ungdom har været medlem af foreningen og nu arbejder med afradikalisering. Hun forklarer, at foreningen søger indflydelse og magt i samfundet og forsøger at få veluddannede unge indenfor - for at omvende bandemedlemmer.

- Hizb ut-Tahrirs uddannelsesgrad er forskellig fra generationer, men dem på min alder i 30'erne er veluddannet. Og Hizb ut-Tahrir har gået efter de helt unge på gymnasier og heller ikke forbudt dem at tage på universitet. De vil ikke have bandemedlemmer, og de har også trukket unge ud af bandemiljøer og ind på uddannelser, siger Khaterah Parwani.

Der er tidligere på året forsøgt fra politisk side at få opløst foreningen. Mette Frederiksen har erklæret, at hun vil have den forbudt, da foreningen er anti-demokratisk og vil indføre islamisk kalifat. Men ifølge Khaterah Parwani så er det svært at vide, hvor meget indflydelse Hizb ut-Tahrir har. Medlemmer og foreningens størrelse er nemlig ikke kendt. Derfor kan der være andre eksempler som beboerforeningen i Nivå:

- Vi ved heller ikke, hvor mange andre eksempler, der er i Danmark, for hvem kan bevise det? Vi ved, at der er højtstående læger og advokater fra Hizb ut-Tahrir, og de sidder jo med i bestyrelser. Det er naivt at tro, at de ikke deltager i samfundet, siger hun.

At Hizb ut-Tahrir-medlemmet Omar Saad er blevet formand for beboerforeningen i Islandshøjparken, er derfor ikke en unik og enestående ting, mener hun. Det er noget, der kan ske andre steder i Danmark:

- Jeg tror, vi vil se det her fremover og oftere. Måske ikke helt op i folketinget, men Hizb ut-Tahrir vil søge direkte indflydelse, og det kan de få ude i de lokale samfund, siger hun.

Omar Saad har ikke ønsket at stille op til interview med TV 2, men overfor Frederiksborg Amts Avis siger han, at han stillede op på mange opfordringer:

-  Jeg stillede op som formand, fordi jeg blev opfordret til det af mange beboere, og jeg vil arbejde for, at folk føler sig godt tilpas og er glade for at bo i Islandshøjparken. Min politiske holdning har ikke noget med sagen at gøre og får ingen indflydelse på arbejdet som formand, siger han til avisen.