Samfund

Pilotstrejke aflyser 22 Norwegian-fly i Danmark

Tusindvis af passagerer risikerer torsdag at gå forgæves til Norwegians indtjeknings-skranke i Københavns Lufthavn, for flyselskabets pilotstrejke lader til at holde adskillige fly på jorden i stedet for på vingerne.

På Københavns Lufthavns hjemmeside fremgår det, at i alt 10 ankomster til lufthavnen og 12 afgange er aflyst. Det er særligt rejser til og fra Aalborg, Oslo og Stockholm, der er ramt af aflysninger.

650 piloter i Norwegian - heraf 100 danske - har nedlagt arbejdet, fordi de frygter, at det skandinaviske datterselskab, som de er ansat i, Norwegian Air Norway (NAN), bliver nedlagt, og at de i stedet bliver tilbudt dårligere kontrakter i et nyt selskab.

Derfor kræver piloterne, at de bliver ansat i moderselskabet Norwegian Air Shuttle, men det afviser topchefen Bjørn Kjos.

Også onsdag var der længere end normalt mellem flyene i luftrummet, da adskillige Norwegian-afgange måtte droppes. Det ramte tusindvis af passagerer, og kommunikationsrådgiver Daniel Kirchhoff i Norwegian vurderer, at strejken torsdag vil berøre omkring 35.000 passagerer.

Norwegian kan ikke oplyse, hvor meget strejken koster, men luftfartsanalytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, vurderede onsdag over for Ritzau, at piloternes strejke koster "et sted mellem 25 og 60 til 70 millioner kroner om dagen".

Norwegian har i forbindelse med pilotstrejken indkaldt piloter fra andre af Norwegians datterselskaber til at flyve for selskabet på de strejkeramte ruter.

Det har skabt utilfredshed hos de strejkende piloter, der har bedt det internationale pilotforbund, Ifalpa, om at sortliste de indkaldte piloter.

Sådan er reglerne for erstatning:

Aflyste eller forsinkede flyrejser giver dig normalt ret til kompensation. Det gælder dog ikke, når aflysningerne skyldes en arbejdsnedlæggelse, som i denne forbindelse betragtes som force majeure, som flyselskabet ikke kan bebrejdes.

Du har til gengæld ret til at få byttet billetten til en billet på næste mulige afgang – eller få pengene tilbage.

Hvis du vælger at flyve med næste mulige afgang, så har du krav på betalt forplejning i ventetiden. Hvis ventetiden varer længe, så har du også krav på en betalt overnatning.

Du har typisk ret til et betalt måltid efter to timers venten. I en dansk lufthavn er praksis typisk 125 kroner til morgenmad, 150 kroner til frokost og 200 kroner til aftensmad.

Ved forsinkelser har du krav på et måltid mad efter to-fire timers venten. Ved kortere rejser (kortere end 1500 km) er grænsen to timer. Ved længere flyvninger inden for EU (længere end 1500 km) er grænsen tre timer. Ved oversøiske rejser uden for EU (mere end 3500 km) er grænsen fire timer.

Ved en forsinkelse på mere end fem timer skal selskabet tilbyde dig at få pengene tilbage.

Uanset hvad, så er det vigtigt at du møder op i lufthavnen, selv om du ved at flyrejsen er aflyst - med mindre du har fået udtrykkeligt besked fra flyselskabet om det modsatte.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk