Samfund

Skat gjorde intet ved læk om skattely - og skjulte det

Slet og ret en forsømmelse.

Sådan lyder det fra skatteminister Benny Engelbrecht (S) efter en redegørelse viser, at Skat kendte til 314 danskeres hemmelige bankkonti i HSBC i Schweiz, men ikke har gjort noget for at inddrive skat fra de gemte formuer i udlandet.

- Udenlandske myndigheder har i princippet en pligt til at underrette os i sådanne sager, men nu er det sået fast, at Skat selv skal tage initiativet. Det er ikke nok at sige, at det er andre landes pligt, siger Benny Engelbrecht til Politiken.

Redegørelsen konstaterer, at Skat siden 2008 har haft ”et kendskab” til lækagen fra HSBC, men at ingen i Skat ”har forholdt sig til databasens eventuelle betydning for danske skattemæssige relationer,” som der står i redegørelsen.  

Fra Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, lyder det desuden til Politiken, at ”det ikke er godt nok, og det må ikke gentage sig.”

314 danskere gemte 4,8 mio. kr. for myndighederne

Oplysninger om de tusindvis af hemmelige kunders data blev i 2008 stjålet af en ansat i banken og efterfølgende forsøgt solgt. I februar 2015 fik International Consortium of Investigate Journalists adgang til listen over de 106.458 bankkunder. På listen er der 314 danskere, der tilsammen havde 4,8 milliarder kroner stående i banken i 2006-2007.

I 2009 blev listen overdraget til de franske skattemyndigheder, der med det samme gik i gang med at efterforske potentiel skatteunddragelse og hvidvaskning af penge. Det gjorde flere andre lande også, da de i 2010 fik udleveret listen fra Frankrig, og siden er der hentet skatteindtægter for et tocifret milliardbeløb.

Ingen af de inddrevet penge er dog havnet i den danske statskasse, for først seks år har senere – den 6. og 10. februar i år - har Skat bedt om oplysningerne på de 314 danskere fra Frankrig. Dermed kan Danmark gå glip af millioner af kroner i skatteindtægter fra danskeres gemte formuer, da sagerne kan være forældet.

Ifølge redegørelsen afventer Skat stadig svar på anmodningen til de franske myndigheder.

Redegørelsen konkluderer desuden, at Skat i januar i år fejlagtigt med henvisning til tavshedspligt afviste en henvendelse fra Politiken om sagen.

- Skat har i det konkrete tilfælde fortolket tavshedspligtsbestemmelserne for restriktivt i forbindelse med besvarelse af spørgsmål fra Politiken, om Skat aktivt har anmodet om oplysningerne, står der i redegørelsen.

Enhedslisten har indkaldt skatteministeren i samråd, ligesom Dansk Folkeparti heller ikke er tilfreds med redegørelsen.

Venstres næstformand Kristian Jensen var skatteminister i perioden 2004-2010.

Milliarder af skatteindtægter efter læk af HSBC-kundeliste i Schweiz.

I en række lande har skattemyndighederne indhentet skatteindtægter for flere milliarder kroner, efter man har modtaget den lækkede liste med HSBC-kunder i bankens afdeling i Schweiz. 

Danmark: 0 kr. - Har først bedt om at få udleveret listen efter Politikens afsløringer.

Frankrig: 1,285 mia. kr. siden 2009.  

Spanien: 1,970 mia. kr. siden 2010.

Grækenland: Ukendt beløb siden 2010.  

Belgien: 3,230 mia. kr. Tidspunkt for udlevering af listen er ukendt.

Storbritannien: 1,340 mia. kr. siden 2010.  

Italien: Ukendt beløb siden 2010.  

Tyskland: Ukendt beløb siden 2010.  

Irland: 34 mio. kr. siden 2010.  

Canada: 328 mio. kr. siden 2010.  

Argentina: Ukendt beløb siden 2014.  

Indien: 3,310 mia. kr. Tidspunkt for udlevering af listen er ukendt.

Kilde: Politiken