Udbrud i Danmark: Sådan smitter mæslinger

16x9

Se grafikken nederst i artiklen. To børn er blevet smittet med mæslinger i Københavnsområdet, og dermed er Danmark nu ramt af et udbrud af mæslinge

Se grafikken nederst i artiklen.

To børn er blevet smittet med mæslinger i Københavnsområdet, og dermed er Danmark nu ramt af et udbrud af mæslinger.

Men hvordan smitter mæslinger egentlig?

- Mæslinger er en luftbåren virus, som smitter, når en syg person for eksempel hoster og efterlader virus. Viruspartiklerne kan blive hængende i op til to timer, og derfor behøver den smittede person ikke engang at være i rummet for at smitte andre, som ikke er blevet immune overfor mæslinger, forklarer afdelingslæge ved Statens Serum Institut Peter Henrik Andersen til tv2.dk.  

På grund af smittefaren opfordrer Peter Henrik Andersen forældre, som er bekymrede for at deres barn er smittet med mæslinger, til at ringe og snakke med lægen, inden de møder op i konsultationen. På den måde kan man sikre sig, at der er færrest muligt, der bliver udsat for smitten.

Mæslinger kan dog ikke smitte fra personer, der er resistente for virussen.

- Man skal være smittet med virussen for at kunne smitte til andre personer. Og det kan man jo for eksempel ikke, hvis man er vaccineret, tilføjer Peter Andersen.

Kan være skadeligt i sjældne tilfælde
Mæslinger viser sig ved feber, forkølelse og overfølsomhed over for lys. Efter tre - fire dage ses et rødt udslæt, som starter i ansigtet og bevæger sig ned over kroppen.

Langt de fleste smittede kommer sig helt, men i sjældne tilfælde kan det resultere i mellemørebetændelse, som vil ses hos 1 ud af 15 med mæslinger. Lungebetændelse som vil ses hos 1 ud af 25 med mæslinger. Hjernebetændelse som vil ses hos 1 ud af 2500 med mæslinger, og blodplademangel vil ses hos 1 ud af 3500 med mæslinger.

Ifølge Statens Serum Institut blev 140.000 mennesker meld døde med mæslinger på verdensplan i 2014. Langt de fleste blev ramt af sygdommen i lande udenfor den vestlige verden. Men det betyder ikke, at man er sikker, bare fordi man bor i Europa.

- I 2011 var der omkring 30.000 smittede i Europa. Her af døde omkring otte personer. I Danmark var antallet af smittede i 2011 oppe på 85 personer, siger Peter Henrik Andersen.

I lande som Danmark er dødsfald heldigvis meget sjældne, men vil optræde i 1 ud af 2500 - 3000 tilfælde. I ulande er dødeligheden væsentligt højere - mellem 1 og 5 per 100 mæslingetilfælde, fordi behandlingsmulighederne ikke er så gode, som de for eksempel er i Danmark.

- Heldigvis hører dødsfald jo til sjældenhederne. Men det kan jo ske, ligesom vi netop har set det i Tyskland, hvor et lille barn døde efter at være blevet smittet med mæslinger.

Nogle forældre vælger at lade være med at vaccinere deres børn mod blandt andet mæslinger. Statens Serum Institut opfordrer på det kraftigste til, at man lader sine børn vaccinere, men hvis man alligevel vælger at lade være, så fraråder afdelingslæge Peter Henrik Andersen, at man med vilje lader sin børn udsætte for smitte:

- Det er en dårlig idé, med mindre man godt kan lide at se sine børn være syge. Og der kan jo i sjældne tilfælde også være alvorlige konsekvenser ved at få sygdommen.

Den mest smitsomme virus i verden
I Danmark blev mæslingevaccinen en del af børnevaccinationsprogrammet (MFR), som også omfatter røde hunde og fåresyge, i 1984. Vaccinen blev blandt andet indført, fordi der var en stor efterspørgsel fra forældrene, og fordi mæslinger er den mest smitsomme virusbårne sygdom, som vi overhovedet kender.

Afdelingslæge Peter Henrik Andersen eksemplificerer smitsomheden med en ø, hvor ingen er vaccinerede eller har haft sygdommen tidligere:

- Hvis der så kommer en person til den ø, som er smittet med mæslinger, så vil den person smitte 15 andre, som så hver vil give det videre til 15 nye, og så ruller bolden. Og på den måde, går det jo hurtigt, slutter han.

Mæslinger i Danmark

I 2015 har der med de ny tilfælde nu været otte bekræftede tilfælde af mæslinger - to i København og de seks i Nordsjælland.

I 2014 var der 27 bekræftede tilfælde i Danmark.

Det sidste store udbrud i Danmark var i 2011, hvor 85 personer blev smittet. 1/3 del af de smittede var yngre voksne. 70 procent af disse måtte indlægges.

Mæslinger var tidligere en meget hyppig børnesygdom i Danmark med titusindvis af tilfælde årligt, men efter at MFR-vaccinen blev indført i 1987, faldt antal tilfælde drastisk.

WHO arbejder for at eliminere mæslinger. Det betyder, at der skal være en vaccinationstilslutning på mindst 95 procent på de to MFR-vacciner i Danmark. Det er der på nuværende tidspunkt ikke.

MFR-vaccinen, som beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, gives af to omgange. Første gang når barnet er 15 måneder og anden gang, når barnet er fire år.

MFR-vaccinen er gratis i Danmark.

Bivirkninger ved MFR-vaccinen er yderst sjældne, men kan forekomme. Du kan læse om bivirkningerne her.

Kilde: Statens Serum Institut