Mirakelkur til en halv million kan helbrede Halil
Halil Bektas er en meget glad mand. I snart en måned har han været på en ny type medicin mod den leversygdom - hepatitis C - han har levet med de seneste 20 år. Efter de første fjorten dage af behandlingen faldt hans virustal fra 64.000 til 250.
- Det har været alt det værd at vente på. Nu er det en måned siden, og de kan se virussen er der, de kan bare ikke se tallene mere. De regner med at efter en måneds tid, så er den væk. Totalt væk, siger Halil Bektas til TV 2.
Den dårlige nyhed er imidlertid prisen: 6000 kroner for én pille - en halv million for en behandling. Og nogle gange skal patienterne have flere behandlinger.
Det er en ny, økonomisk virkelighed vi må forholde os til, mener Henrik Ib Jensen, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital:
- Så langt vi kan se ud i fremtiden, vil der hvert eneste år komme nye dyre medicinske behandlinger, som man er nødt til at finde pengene til. Og det vi bekymrer os om, er om man når et punkt, hvor det væsentligt går ud over andre områder af sundhedsvæsenet, som er mere omsorgspræget.
Det er kun de 1000-2000 hårdest ramte hepatitis C-patienter, der får den nye behandling. Alligevel regner regionernes indkøbsorganisation Amgros, ifølge Berlingske, med at det vil koste 800 millioner kroner over tre år - og at det kan komme op i 1,6 til 2,4 milliarder, hvis andre hepatitis C-patienter også får det.
Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, siger til dr.dk, at 'vi bliver nødt til at turde tage den svære diskussion og prioritere, hvem der skal have den dyre medicin’.
Op mod 11.500 danskere lever med diagnosen hepatitis C. Indtil nu er omkring 250 danske hepatitis-patienter blevet behandlet med den nye medicin.