Jødiske stemmer kræver danske jøders sikkerhed forbedret

Sikkerheden ved de jødiske institutioner i Danmark skal forbedres. Sådan lyder budskabet fra flere munde ni dage efter terrorangrebet i Danmark, der kostede to civile - filminstruktør Finn Nørgaard og den jødiske vagt Dan Uzan - livet den 14.-15. februar 2015.

Alan Melchior, der er jøde og bestyrelsesmedlem i den jødiske sportsklub, Hakoah, er stærkt utilfreds med politiets manglende tilstedeværelse ved fodboldklubben Hakoahs 90 års jubilæum for tre uger siden, hvor 500 mennesker var samlet.

- Vi bad politiet og PET om at være her. De sagde, at de kunne være her mellem klokken 18 og 19. Men ingen så politiet her, siger han til TV 2.

Et andet bestyrelsesmedlem i klubben David Jano er også meget utilfreds med sikkerheden:

- På kritiske tider burde burde der være mere synligt politi. Jeg har selv været ude og sige det, før angrebet natten til den 15. februar 2015. Nu håber jeg, at politiet og myndighederne følger op på det, som de har lovet. 

Morten Margolinsky, der også er bestyrelsesmedlem i den jødiske fodboldklub, er enig. Han kritiserer, at det indtil nu i høj grad har været civile jøder, der har skulle stå for at varetage sikkerhedsopgaver ved jødiske institutioner og sammenkomster. Og han sætter spørgsmåltegn ved, hvorfor det var en civil person, der skulle stå vagt på et tidspunkt, hvor halvdelen af landets politikorps jagtede en terrorist. Det siger han til TV 2:

- Det er jo sådan, at vi i det jødiske samfund har et frivilligt vagtkorps. Men er det måske i virkeligheden ikke en samfundsmæssig opgave - eksempelvis for politiet at beskytte minoriteter i samfundet?

Ny plan fra Politiet og PET skal forbedre sikkerheden for jøder

Politiet og Politiets Efterretningstjeneste, PET, udarbejder lige nu en plan for, hvordan man fremover kan øge sikkerheden ved jødiske institutioner. Det fortæller politidirektør i Københavns Politi, Thorkild Fogde til TV 2 NEWS:

- Man kan spørge sig selv, når to mennesker omkommer, har sikkerhedsniveauet så været passende? Vi mener, at vi har gennemført et fornuftigt sikkerhedsarbejde. Vi er klar over, at det allerbedste ville være, hvis vi ligesom tidligere havde opfanget denne gerningsmand, før han begyndte sine handlinger.

Lige nu er der en markant og synlig politiindsats omkring de jødiske institutioner, men vi skal i gang med - sammen med PET - at lægge en langsigtet plan, som skal sikre trygheden omkring institutionerne. Politidirektøren kan dog ikke sige noget om, hvornår den omtalte plan vil være færdig og klar til at sætte i værk.

 - Vi er i gang, og PET er i gang med at foretage sikkerhedsvurderinger. Men samtidig arbejder vi på fuld tryk med det, der skete sidste weekend, så jeg kan ikke sætte noget tidspunkt for, hvornår planen er klar, siger Thorkild Fogde.

Ifølge politidirektøren blev der truffet en masse taktiske beslutninger hos politiet, natten hvor terrorangrebet fandt sted.

- Når vi kigger tilbage i klarhedens lys, så ser det anderledes ud. Vi må ind og kigge på de her taktiske beslutninger. Der tages hundredevis af taktiske beslutninger på sådan en nat. Det er ikke sådan, at jeg sidder og siger, at politiets arbejde var perfekt, siger politidirektøren til TV 2. 

Du kan se eller gense interviewet med politidirektør i Københavns Politi, Thorkild Fogde, her:

Opposition savner svar om jøders sikkerhed

På Christiansborg vil en række oppositionspolitikere vide, hvad Politiets Efterretningstjeneste, PET, reelt har gjort - eller ikke gjort - for at beskytte danske jøder før terrorangrebet. 

Beskyttelsen af den jødiske synagoge skulle være blevet styrket efter terrorangrebene i januar, men oppositionspolitikerne vil nu vide konkret hvordan. 

De Konservatives retsordfører, Mai Mercado, ønsker blandt andre at regeringens indsats undersøges. Det samme gør Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup. 

Regeringen udarbejder lige nu en redegørelse for terrorangrebets hændelser. 

Du kan se eller gense interviewet med Dansk Folkepartis retsordfører her: