Samfund

Lægeforeningen: Sjusk er ikke kun lægernes ansvar

- Selvfølgelig skal man ikke bruge penge til private formål. Det er indiskutabelt. Hvis der så er nogle tvivlstilfælde, så må man jo have sådan noget afklaret, inden man bruger pengene.

Sådan lyder det fra formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, efter TV 2 har afsløret, at læger på Odense Universitetshospital(OUH) har sjusket med bilag og forskningsmidler.

Han mener dog, at ansvaret for bilagene er delt mellem kontrolfunktionen og lægerne.

- Hvis man afleverer bilagene, så skal de jo være i orden, sådan tingene fremgår tydeligt, så en reviser kan se, at det ser fint ud, siger Mads Koch Hansen.

Han tilføjer, at revisionsfirmaet Deloitte tidligere har lavet en gennemgang af bilagene for Region Syddanmark, men den viste ingen tegn på, at midlerne blev misbrugt.

- Men jeres undersøgelse indikerer, at der ikke er redegjort for alle bilag, og det skal der jo kunne. Det skal jo ikke være sådan, at der opstår den her tvivl.

Derfor vil formanden også have strammet op på området.

- Vi kan ikke leve med mistanken om, at de bliver misbrugt eller brugt til private formål. Det kan lægerne ikke, det kan sygehuset ikke, det kan regionen ikke. Så det skal selvfølgelig bringes hen på en måde, så der fremadrettet ikke er nogen tvivl, siger han.

Det bliver forskningspengene også brugt til

TV 2 Nyhederne har søgt aktindsigt i, hvordan læger på Odense Universitetshospital bruger deres forskningsmidler.
I den interaktive grafik nedenunder kan du trykke på de firkantede emner for at se, hvor mange penge som lægerne har brugt.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

Det har vi kigget på

Overlægerne på Odense Universitetshospitals afdelinger for hjertemedicin, karkirurgi og onkologi, råder over en eller flere forskningskonti.

Pengene på deres forskningskonti stammer ofte fra medicinalindustrien, som betaler hospitalet, fx for at afprøve ny medicin.

Pengene overfører de til en forskningskonto på sygehuset, som ofte administreres af en overlæge. Det er penge fra de konti, som TV 2 NYHEDERNE har gennemgået.

Ved du noget? Så tip journalist Niels Lykke Møller på mail.

Sådan gjorde vi

  • TV 2 NYHEDERNE har søgt aktindsigt i forskningskonti på Odense Universitetshospital, Hjertemedicinsk Afdeling, Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling og Onkologisk Afdeling.
  • Hospitalet har derefter sendt posteringsoversigter over de enkelte forskningskonti og de indkøb der har været foretaget.
  • TV 2 NYHEDERNE har derefter bedt om at se de bilag, der ligger bag udvalgte posteringer. I skrivende stund har vi stadig ikke modtaget alle de ønskede posteringer.
  • I alt har TV 2 NYHEDERNE fået tilsendt 1098 bilag. Det er langt fra alle bilag, vi har fået tilsendt. Blandt andet fordi mange dem ikke længere findes, fordi OUH ikke er forpligtet til at holde på dem, i mere end tre år.