Samfund

Forsker: Så farlig er ensomhed

Vi danskere er ensomme i en sådan grad, at der er grund til bekymring.  En ny Megafonmåling foretaget for TV 2 Nyhederne viser, at otte procent af danskerne – svarende til 450.000 – ikke har den kontakt med familie, venner og bekendte, som de ellers har behov for.

Ifølge forsker i ensomhed fra Syddansk Universitet og CFK-Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Mathias Lasgaard, er der grund til at tage ensomhed alvorligt. Ensomhed kan nemlig både have psykiske og helbredsmæssige konsekvenser, forklarer han.

- Vi ved, at for dem, hvor ensomheden bider sig fast og får en vedvarende karakter, får det alvorlige konsekvenser. Det øger blandt andet risikoen for depression, søvnforstyrrelser, forhøjet blodtryk og hjertekarlidelser.

Internationale forskere har tidligere konkluderet, at langvarig ensomhed er mere dødeligt end rygning. Og det er langt fra kun dem, der sidder alene, der har følelsen af ensomhed. I Megafonundersøgelsen svarer seks procent, at de oplever at føle sig ensomme, mens de er sammen med andre.

- Vi er først ved at lære, hvorfor mange føler sig ensomme. Men det er værd at bemærke, at der er en stigende andel af familier, der bryder op, for vi ved, at det at være i et fast forhold, have en partner eller være i en kernefamilie er beskyttende mod ensomhed, siger Mathias Lasgaard.

I videoplayeren øverst kan du få ensomhedsforskeren Mathias Lasgaards råd til, hvordan du tackler ensomhed: