Samfund

Læs brevet fra kommunen til skoler: Fortæl ikke, at terroristen er muslim

I et brev til kommunens folkeskoler anbefaler Odense Kommune ikke at nævne islam, når lærerne taler med eleverne om terrorangrebet i København. Det skriver Fyens Stiftstidende. Men så lades børnene i stikken, mener Red Barnet

- Omtal terroristen fra København alene som gerningsmand - ikke som muslim. Religion er ikke afgørende.

Sådan lyder anbefalingen fra SSP-samarbejdet i Odense Kommune til lærere og pædagoger i byens skoler, ungdomsskoler og ungdomsklubber, når de skal diskutere angrebene på et arrangement med en Muhammed-tegner og mod den jødiske synagoge i København. Angreb foretaget af en mand, som PET har haft registreret som en radikaliseret muslim.

TV 2 har nu fået en kopi af brevet, du kan læse det nederst i artiklen.

"Uanset hvad efterforskningen må vise, så er etnicitet, religion eller andet ikke det afgørende. Det afgørende er derimod, at der er tale om en formodet gerningsmand til to drab og flere drabsforsøg."

Sådan skriver samarbejdet mellem skoler, socialmyndigheder og politi, SSP-samarbejdet, i Odense Kommune i anbefalingen til skolerne og klubberne.

- Det er helt galt, siger psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen, til Fyens Stiftstidende.

- Børnene kan jo selv læse, at den religiøse motivation spiller ind, og så er man nødt til at diskutere det. Det er udtryk for en berøringsangst på et tidspunkt, hvor børnene faktisk har brug for hjælp fra de voksne med modne overvejelser i stedet for, at de overlades til egne fortolkninger. Man kan ikke overlade det til dem at finde hoved og hale i, om det handler om islam generelt eller en ekstrem og rabiat fortolkning, siger han.

De største tabere bliver faktisk de muslimske børn, mener han.

- De har allermest brug for, at man snakker om den skelnen mellem islam generelt og ekstremisme. Gør man ikke det, lader man dem i stikken.

Den ansvarlige rådmand i Odense Kommune, Susanne Crawley Larsen (R), siger, at anbefalingen er skrevet søndag eftermiddag, før det stod helt klart, hvem gerningsmanden til angrebene var. Hun medgiver, at det er væsentligt at vide, hvorfor angrebet skete.

- Jo, for samfundet er det. Vores børn behøver ikke at vide det lige her og nu. Nu er trygheden afgørende. Vi har muslimer i skolerne, og de bliver utrygge, ligesom deres forældre bliver det. Det er klart, at det kan blive nødvendigt at ændre vejledningen undervejs, men jeg synes bare ikke, at det er nødvendigt endnu, siger hun til Fyens Stiftstidende.

Læs kopi af brevet

Odense Kommune anbefaler skoler og institutioner ikke at nævne islam, når man taler med eleverne om weekendens terrorangreb.

- Omtal terroristen fra København alene som gerningsmand - ikke som muslim. Religion er ikke afgørende.

Sådan skriver Odense Kommunes SSP-samarbejde blandt andet i brevet. Læs det hele nedenfor: