Samfund

Gavmilde danskere giver kræftsyge Magnus en sidste chance

Tusindvis af danskere har involveret sig i en Facebook-kampagne for at skaffe penge til otte-årige Magnus fra Lyngby, der har en livstruende tumor i hjernen.

Da indsamlingen startede i fredags, syntes målet på 800.000 kroner uendeligt langt væk. Men efter en hektisk weekend har familien allerede samlet halvdelen af dette beløb ind.  Pengene skal bruges til en helt særlig behandling i USA, som familien opfatter som Magnus’ eneste chance.

- Folk bliver enormt rørte, når de hører om Magnus. Det bliver man, når man selv har børn. Så kan man ikke lade være med at sige: ”Tænk, hvis det var én selv”, siger Mette Braae fra Aabenraa, der er tante til Magnus og repræsenterer familien.

- Vi har forbindelse til hospitalet i Houston i Texas. Det er jo inden for en måned det skal ske.  Vi har jo ikke tid til at vente.  Men nu tror vi på, at han kommer af sted, siger hun.

Indsamlingssiden på Facebook er hen over weekenden vokset til en markedsplads med 17.000 medlemmer, hvor den ene internet-auktion afløser den anden. 

Medlemmer, der blankt indrømmer, at de ikke kender Magnus eller familien personligt, sætter så forskellige ting som middage, fodpleje, hjemmelavet legetøj, smykker, kunst, tøj, landsholdstrøjer, skønhedsbehandlinger, festkager, vægmaling og konfirmationskørsel på auktion.

Andre arrangerer deres egne små indsamlinger. Eller donerer deres sparepenge – som kammeraten Kerim, der har afleveret 512 kroner fra sin egen konto.

Som en af Facebook-gruppens mange medlemmer skriver, så er det opløftende at kunne gøre noget i en konkret sag:

”Af alt det meningsløse, der sker i Danmark, så er denne gruppe noget af det mest meningsfulde.  Jeg har i dag lagt blomster for os alle foran synagogen i Krystalgade, ligget på knæ og tændt alle de stearinlys der var gået ud. Vi kunne intet gøre for Finn og Dan, men vi kan gøre meget for Magnus og hans skønne familie”, skriver Ditte Pepper i en kommentar.

En ganske særlig del af indsamlingen er den specielle ”20’er-indsamling” under mottoet ”Kan du undvære en 20’er? Magnus kan ikke undvære din”.

- Jeg havde ikke forventet at det ville blive så vildt.  Kampagnen ”Giv en Tyver”, som er lagt ud på Facebook betyder, at min telefon bipper hele tiden i min lomme. Hele tiden går der en 20’er ind, fortæller Mette Braae.

Konstateret syg ved nytår

Hun fortæller om Magnus, at han den 1. januar fik konstateret den alvorlige tumor i hjernen.

- Han havde ondt i hovedet og sov næsten hele tiden. Til sidst kunne hans mor ikke vække ham, og så tog de på hospitalet for at få ham undersøgt. Der blev fjernet væske fra hans hoved. Det hjalp, men han er næsten helt lam i den venstre side af kroppen.

Sygehusvæsenet kunne kun tilbyde Magnus en strålebehandling, der blev betegnet som livsforlængende – og ikke helbredende.  Familiens valgte imidlertid at takke nej til de daglige strålebehandlinger, fordi man frygter, hvad det skulle gøre ved Magnus’ hjerne.

- Det danske sygehus gav ham mellem 1 ½ og 18 måneder at leve i. Nu er de halvanden måned allerede gået, så vi har travlt, siger Mette Braae.

Behandling i udlandet

Magnus lider af en sjælden kræfttype med det latinske navn Astrocytoma Anaplasticum. Sygdommen viser sig som en tumor i hjernen.

Familien har kontakt til en klinik i USA, der arbejder med kræftbehandling.

Burzynski Klinikken i Houston, Texas har behandlet cancer-patienter siden 1977, og må ikke forveksles med byens anerkendte kræfthospital M.D. Anderson. Burzynski klinikkens resultater er mere omstridte. Ifølge klinikkens egen hjemmeside tilbyder man  en individuel behandling med blandt andet kemoterapi, operationer og anden behandling.

Sundhedsstyrelsen i Danmark oplyser, at danske myndigheder kan yde tilskud til højt specialiseret behandling i udlandet, hvis mulighederne for behandling i udlandet anses for udtømte. Det gælder dog typisk ikke, hvis de danske myndigheder anser behandlingen for alternativ eller eksperimental.

Kilde: Burrzynski Klinikken, Sundhedsstyrelsen m.fl