Envejsbillet til Mars: Sådan kommer de til at bo og arbejde

16x9
Danske Christian O. Knudsen er blandt de 100 personer, der kæmper om at blive blandt de første Mars-pionerer. Foto: Scanpix

Forberedelserne til verdens første bemandede mission til Mars er i fuld gang, og danskeren Christian O.

Forberedelserne til verdens første bemandede mission til Mars er i fuld gang, og danskeren Christian O. Knudsen er nået igennem endnu et nåleøje og befinder sig nu på en ekslusiv liste bestående af 100 personer.

Alle er parate til at forlade Jorden for at slå sig ned som beboere på Den Røde Planet.

Der er stadig ni år til den planlagte afrejse og meget er stadig uvist, men tv2.dk forsøger her at give et overblik over, hvad astronauterne skal forberede sig på.

Hvem skal med?
Det er planlagt, at 24 personer skal af sted i seks hold af fire. Deltagerne vil blive udsat for løbende og stadigt mere udfordrende interviews og træningsøvelser efterhånden som kandidaterne nærmer sig afrejse.

Hvordan skal de bo?
Indbyggerne i kolonien får hver især 250 kubikmeter (nogenlunde svarende til en 100 kvadratmeters lejlighed) at boltre sig på, og boligkvartererne bliver bygget udelukkende af oppustelige moduler.

Ingeniørerne lægger vægt på, at astronauterne skal have mulighed for at indrette sig så komfortabelt som muligt, da de skal være på planeten i lang tid.

En hollandsk virksomhed forsøger at overhale NASA i bestræbelserne på at placere mennesker på Mars. Her er en virksomhedens eget bud på, hvordan astronauternes boligkvarterer kommer til at se ud.
En hollandsk virksomhed forsøger at overhale NASA i bestræbelserne på at placere mennesker på Mars. Her er en virksomhedens eget bud på, hvordan astronauternes boligkvarterer kommer til at se ud. Foto: Scanpix

Hvem skal betale?
Rejse og etablering af en koloni på Mars er dyrt og finansieringen er én af projektets største udfordringer.

Organisationen bag missionen arbejder hårdt på at samle midler gennem tv-rettigheder, sponsorater, crowd-funding, donationer fra filantroper og salg af patentrettigheder.

Den første mission forventes at koste omkring 40 milliarder kroner.

Hvem bygger raketten?
Det er endnu ikke fastlagt, hvem der skal stå for udviklingen af raketten, men man forventer at hyre enten Lockheed Martin, der forsyner det amerikanske forsvarsministerium med våben, SpaceX, som NASA blandt andet bruger til at flyve forsyninger til rumstationer.

Landingsmodulet, der skal sætte de første menneskeben på den røde planet, ifølge Mars One.
Landingsmodulet, der skal sætte de første menneskeben på den røde planet, ifølge Mars One. Foto: Scanpix

Hvad skal de lave på Mars?
Mandskabet skal arbejde med konstruktion og udvikling af kolonien og især de første ankommet vil få travlt med at installere solpaneler og udstyr som drivhuse, hvor de skal dyrke afgrøder til eget forbrug.

Derudover bliver vedligehold en vigtig del af astronauternes hverdag. Det er vigtigt, at alle systemer virker, og derfor skal de tjekkes og vedligeholdes regelmæssigt.

Forskning bliver også en stor del af hverdagen på Mars. I særdeleshed, når kolonien er fuldt etableret. De skal søge svar på en lang række spørgsmål om Mars’ beskaffenhed, historie og klima.

Ifølge Mars Ones hjemmeside vil astronauterne også få tid til at slappe af. Fritiden kan blandt andet bruges på at læse, spille spil, fitness, tv eller kontakt med venner og bekendte derhjemme.

Kilde: Mars One

 

Fakta om Mars-missioner

Siden 1960 har der ifølge NASA været 43 missioner med destinationen Mars.

Fem lande har sendt missioner af sted mod Den Røde Planet; Kina, USA, Rusland (USSR), Japan og Indien.

Ud af de 43 missioner er over halvdelen (22) mislykkedes, enten fordi fartøjet aldrig nåede frem, eller fordi missionens formål blev forpurret på grund af tekniske fejl.

Seneste Mars-mission, foruden Maven-missionen, dateres tilbage til 2013, da Indien med succes sendte Mars Orbiter Mission til planeten. Fartøjet skulle bidrage med undersøgelser af overfladen, mineraler og atmosfære.

NASA planlægger en bemandet mission til Mars i 2030.

Kilde: NASA