Samfund

Forfatter mødte gerningsmand: En taber radikaliseret af ghettoen

Forfatter og sociolog Aydin Soei har mødt den mand, som formodes at stå bag terrorhandlingerne i København i weekenden.

I 2011 fulgte han en gruppe socialarbejdere med forbindelse til nogle af Københavns mest hårde og kriminelle grupperinger og i forbindelse med et møde mellem et tidligere amerikansk bandemedlem fra Chicago og en gruppe med tilknytning til Mjølnerparken stiftede han bekendtskab med Omar El-Hussein.

- Jeg kan ikke sige med 100 procents sikkerhed, at det var ham, men han ligner ham på en prik, så  medmindre han har en dobbeltgænger rendende rundt i København, så var det ham, siger Aydin Soei til tv2.dk, om mødet.

I krig med gud og hvermand

I forbindelse med arbejdet lærte sociologen banderne at kende og dermed også medlemmerne af Brothas, som El-Hussein menes at have været en del af.

Og netop Brothas, der hører til i Mjølnerparken er kendetegnet ved deres brutalitet og konfrontatoriske linje over for andre grupperinger.

- Han var en del at Brothas - en organiseret bande, der på det tidspunkt lå i krig med gud og hvermand. De lå blandt andet i krig med Hells Angels og Blågaardsbanden, og det var typisk unge på 15-16 år, som ham her, forklarer Aydin Soei med henvisning til Omar El-Hussein, der på det tidspunkt var 16 år gammel.

Forfatteren oplevede under mødet, hvordan gruppen pludselig hidsede sig op over for ham, da han fortalte, at han boede på Rantzausgade - tæt på Blågaards Plads, og de deltagende socialarbejdere måtte i den forbindelse hjælpe med at hidse Omar El-Hussein og hans venner ned.

- Selv om du ikke er med i en bande, så kan du ikke bare gå fra Blågaards Plads til Mjølnerparken ifølge disse drenge, forklarer Aydin Soei.

Mere og mere afstumpet

Netop den opfarende stil er kendetegnende for drengene i Mjølnerparken. De er alle opvokset med bandekriminalitet og adskiller sig fra andre bander ved at være særligt aggressive og tilbøjelige til vold.

- De er vokset op i en virkelighed, hvor volden og kriminaliteten er blevet mere og mere afstumpet. De har oplevet venner og bekendte blive likvideret. Hvor det tidligere var vildt at gå med kniv, så er skydevåben nu mere normalt, siger Aydin Soei, der har skrevet bogen "Vrede unge mænd", der handler om bander i København. 

Han mener ikke, danskerne skal være bange for, at banderne fostrer mange af El-Husseins typer, og flere kilder med kendskab til den formodede gerningsmand beskriver ham også som en enspænder. 

- Banderne er ikke interesserede i at angribe debatarrangementer og synagoger. De kriminelle bander bevæger sig helst under politiets radar, og de er kun interesseret i hashsalg, fællesskab og gruppeidentititet.

Ikke oplært af langskæggede ekstremister

Aydin Soei mener kun at man i begrænset grad kan tale om et politisk motiveret angreb. El-Hussein skal ifølge ham ikke sidestilles med religiøse fanatikere, der radikaliseres gennem yderligtgående bevægelser.

- Det her er jo ikke en mand, der er blevet oplært i at bruge våben i Syrien af langskæggede ekstremister. Han er blevet radikaliseret i de udsatte boligområder, fordi der her er en kæmpe gruppe unge, som aldrig kommer videre fra folkeskolen og som ikke kan læse indholdet i en avis. De føler sig ikke anerkendt på lige fod med andre, så de søger anerkendelse fra andre grupper, hvor de kan dyrke opskruede machoidealer, fysisk styrke og loyalitet mod gruppen, forklarer Aydin Soei.

- Den danske debat fokuserer på Hizb ut-Tahrir, men det er intelligente mennesker, der ikke giber til vold. Ham her er ikke intelligent. Han er en tabermand på samfundets bund.