Samfund

Fotograf afviser børn uden MFR-vaccine

En dansk fotograf tager den senere tids debat om forældre, der fravælger MFR-vaccinen til deres børn, et skridt videre. Fotografen vil nemlig ikke længere tage billeder af børn, der ikke er vaccineret. Det skriver TV 2 Fyn.

- Jeg frabeder mig, at der kommer børn i mit studie, som ikke følger vaccinationsprogrammet. Det gør jeg, fordi jeg har en hel del nyfødte og for tidligt fødte og også nogle gravide, og dem vil jeg gerne passe så godt på, som jeg overhovedet kan, siger Angelina Devine fra firmaet Pink Studio i Odense.

Det er et større udbrud af mæslinger i blandt andet USA og Berlin, der har genstartet debatten om MFR-vaccinen, som flere forældre fravælger på deres børns vegne.

I Danmark bliver lidt over otte ud af 10 børn i en årgang MFR-vaccineret, men det er ikke nok til at udrydde børnesygdommen mæslinger. Derfor har Angelina Devine nu valgt ikke at ville fotografere børn, der ikke er blevet vaccineret.

- Mange af de sygdomme, man vaccinerer mod, kan man blive alvorligt syg eller dø af. Selvfølgelig risikerer jeg at miste de kunder, der er imod vaccinationer. Men jeg håber at dem der følger vaccinationsprogrammet sætter pris på, at jeg gør, hvad jeg kan, for at deres børn ikke bliver smittet her.

Sundhedsstyrelsen: Man må ikke diskriminere uvaccinerede børn

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der ikke nogen sundhedsfaglige grunde til at lave restriktioner på raske børns færden 

- Det kan godt lyde en smule drastisk, men jeg forstår bekymringen. Generelt er der ikke den store risiko ved, at raske børn omgås hinanden, og jeg går ikke ud fra at man tager sit syge barn med til fotografen, siger enhedschef i styrelsen Søren Brostrøm til TV 2 Fyn.

Han siger videre:

- Man skal ikke diskriminere uvaccinerede børn, for det er et frit valg, men der er ingen tvivl om, at vi fra Sundhedsstyrelsens side anbefaler, at børn bliver vaccineret. Jeg tror, mange har glemt, hvor farlig mæslinger er. Vi ser stadig dødsfald pga. mæslinger i andre lande. 

WHO har en målsætning om, at mæslinger i 2015 skal være udryddet som børnesygdom, men det mål kommer Danmark ikke til at opfylde, da 95 procent af en årgang skal blive vaccineret, før mæslinger kan udryddes. Og det er ikke tilfældet i Danmark.

De amerikanske myndigheder har sporet det amerikanske udbrud tilbage til Disneyland i USA. Det kan du læse mere om her.

MFR-vaccinen beskytter mod børnesygdommene mæslinger, røde hunde og fåresyge. Mæslingevirus er meget smitsom og kan smitte fra de første symptomer viser sig indtil fem dage efter udslættet starter. Mæslinger smitter mest, lige før udslættet kommer. Du kan læse mere om symptomerne her.

Mæslinger

- Siden 1987 er alle børn blevet tilbudt en gratis MFR-vaccination, som blandt andet dækker mæslinger.

- I vaccinationsprogrammet skal børn vaccineres to gange. Første gang når barnet er 15 måneder. Og anden gang når barnet er fire år.

- MFR-vaccinen er frivillig.

- Mæslinger findes stadig udbredt i Europa, og antallet af registrerede tilfælde er firedoblet i årene 2010-11 sammenlignet med 2008-9.

Kilde: Statens Serum Institut.