Samfund

EU erklærer krig mod terror: Sådan påvirker det dig

Flyrejsende skal fremover forberede sig på, at deres personlige oplysninger bliver registreret og delt i hele EU. Scanpix

Mens de danske lufthavne efterlyser en smidigere og hurtigere sikkerhedskontrol af passagererne, så har EU’s topledere nu valgt at gå i en anden retning.

Torsdag aften blev spidserne i EU nemlig enige om en fælles indsats, der skal dæmme op for angreb som det, der ramte magasinet Charlie Hebdo i sidste måned.

Og den fælles erklæring indebærer helt som ventet blandt andet en plan om at åbne op for intens overvågning af flypassagerers gøren og laden.

Nidkær registrering af personlige oplysninger

Det første af tre punkter i erklæringen handler om, hvordan man kan sikre borgernes sikkerhed.

Helt konkret lægger EU op til, at man snarest muligt åbner for muligheden for, at de 28 medlemslande kan udveksle personlige oplysninger om flyrejsende – det såkaldte PNR-register.

Registeret skal ud over dine personlige stamdata også bestå af følgende oplysninger:

 • Alle former for betalingsoplysninger
 • Faktureringsadresse
 • Telefonnummer og e-mailadresse
 • Rejserute
 • Rejsestatistikker
 • Agent hos rejsebureau
 • Sædenummer
 • Udeblivelsesstatistik
 • Kufferthistorik
 • Anmodninger om særlige tjenester
 • Køb af enkeltbilletter

Tilfreds statsminister

Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S) var én af de deltagende statsledere, og hun glædede sig over den fælles EU-erklæring.

- Vi ønsker et europæisk PNR-system. Det bakker vi helhjertet op fra dansk side, på trods af vores forbehold, som gør, at vi ikke kan være med i PNR-systemet – medmindre vi får det omdannet til en tilvalgsordning, sagde statsministeren på pressemødet i Bruxelles med henvisning til det danske retsforbehold, der risikerer at spænde ben for Danmarks deltagelse i politisamarbejdet, Europol.

Et forbehold, som regeringen og resten af de EU-venlige partier har lagt ud til folkeafstemning efter folketingsvalget.

Chefen for Europol, Rob Wainwright, har tidligere advaret Danmark mod risikoen for at blive udelukket fra samarbejdet og samtidig presser han på for at landene hurtigst muligt vedtager et europæisk system for flypassagerer.

Begrænser bevægelsesfrihed

Kristine Sinclair, der er lektor ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet er derimod skeptisk, da databasen risikerer at indskrænke EU-borgeres personlige frihed.

- Det man kan frygte er, at man begrænser bevægelsesfriheden for dem, der vil ned og arbejde med nødhjælp. Jeg synes det er en meget nødvendig balance, at man ikke begrænser vores civile rettigheder, sagde hun onsdag til TV 2 News.

Hun forestiller sig, at radikaliserede personer, der ønsker at tage til Syrien for at kæmpe blot tager toget eller krydser grænsen på en anden måde.

Øget samarbejde i EU

Ud over PNR-registeret vedtog EU-lederne også en forebyggelsespakke, der skal dæmme op for radikalisering

Det kommer til at ske gennem øget samarbejde på EU-plan, hvorigennem det skal blive nemmere, at opdage og fjerne indhold på internettet, der opfordrer til terror og ekstremisme.

Derudover skal samarbejdet med internationale partnere forbedres, og her tænkes der fortrinsvist på krisehåndtering blandt unionens sydlige nabolande i Mellemøsten, Nordafrika og det vestlige Balkan.