Samfund

Besparelser: Ældre skal nu sove i sengetøjet i en måned

På trods af flere penge til de ældre, bliver der stadig skåret ned på hjælpen Polfoto

Siden artiklen herunder er blevet trykt, er det kommet redaktionen for ørerne, at forslaget om kun at skifte sengetøj hos Hørsholms Kommunes ældre én gang hver 14. dag, er lagt ned. Det skriver Hørsholm Lokalavis.

Hvor ofte får du skiftet sengetøj? I Hørsholm Kommune skal de ældre ligge i det samme sengetøj en måned. Standarden for den pleje, de ældre får, rykker sig, siger en kommunalforsker.

I kommunens nye kvalitetsstandarder for de ældre står der, at de skal have skiftet sengetøj en gang om måneden i 2015, mens de fik det skiftet hver 14. dag i 2014. Og hvor de ældre før kom i bad to gange om ugen, må de nu nøjes med et ugentligt bad, skriver Berlingske Tidende.

Ifølge kommunens budgetter giver de nye regler en besparelse på omkring en halv million kroner på rengøring til de ældre i 2015.

Flere ældre - flere forringelser

Også andre steder i landet må de ældste borgere give afkald på rengøring, personlig hygiejne og service. I oktober foretog analyseinstituttet Epinion en rundringning for FOA til de økonomiansvarlige i 70 af landets kommuner, og 54 procent af kommunerne forventede at bruge færre kroner pr. ældre i 2015. Og det på trods af at regeringens ældremilliard blev fordelt i januar, blandt andet som følge af effektiviseringer, skriver Berlingske Tidende.

Men med et stigende antal af ældre, er der flere, der skal dele kagen, siger kommunalforsker og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Antallet af ældre stiger, men alligevel har de fleste kommuner holdt udgifterne til ældre i ave. Det kan kun ske, hvis antallet af ældre, der får hjemmehjælp, falder, eller hvis kommunerne giver mindre hjemmehjælp til den enkelte. Så selv om der ikke bliver skåret kraftigt ned på økonomien på ældreområdet i kommunerne, betyder det ikke, at den enkelte ikke oplever at få forringet service, siger han til avisen.

Har du oplevet andre besparelser på ældreområdet, eller er du en af de borgere i Hørsholm, der er ramt af nedskæringerne, så hører vi på TV 2 Nyhederne gerne fra dig.