Samfund

Lufthavne vil lempe sikkerhedskontroller for passagerer

Det skal være nemmere for flyrejsende at komme igennem sikkerhedskontrollerne i lufthavne i EU.

Lufthavne i den europæiske union har nemlig besværlige og vidt forskellige sikkerhedsprocedurer, og det er til stor gene for passagererne, og det er på sin plads at diskutere, om der skal sorteres i reglerne.

Sådan lyder kritikken fra lufthavnene i København, Billund og Aalborg i Politiken onsdag.

Johnnie Müller, sikkerhedschef i Københavns Lufthavn og formand for sikkerhedsudvalget i brancheorganisationen Airports Council International, der repræsenterer over 450 lufthavne i Europa, mener, at der bør luges ud i de mange sikkerhedsprocedurer.

- Der er ikke noget konkret, som ikke har relevans. Det er volumen af lovgivningen, der efterhånden er blevet så stor, at det har enorme konsekvenser for alle lufthavne i Europa, siger Johnnie Müller til TV2.

Han lægger ikke skjul på, at det også handler om økonomi. Københavns Lufthavn har fordoblet antallet af medarbejdere i sikkerhedskontrollen fra 500 i 2007 til 1017 i dag.

- Hvis det bliver ved, så ender vi med kun at have sikkerhedsfolk i lufthavnene og ingen passagerer. Så vi skal finde en balance siger Johnnie Müller. Han opfordrer EU til at kopiere det amerikanske system, hvor passagerer kan komme hurtigere igennem sikkerhedskontrollen, hvis de forinden har tilladt myndighederne at baggrundstjekke dem.

Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, er enig i, at der er for mange regler.

- Nogle sikkerhedsregler er vanvittige. Enhver med forstand på terror ved, at man nemt kan producere sprængstoffer, der kan gemmes i flasker på under 100 milliliter, og som man derfor kan tage med i flyene, siger Hans Jørgen Bonnichsen til Politiken.

Politiken har hverken kunnet få en kommentar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) eller transportminister Magnus Heunicke (S), der begge er på vinterferie.