Samfund

TV: Sådan får man 700 kilo isbjørn ind i en kassevogn

Isbjørnen Ivan har i et halvt års tid været på besøg i Skandinavisk Dyrepark på Djursland, mens hans anlæg i Københavns Zoo blev bygget om.

I dag var tiden så kommet til at vende næsen hjem, men det er ikke sådan lige til at flytte 700 kg bjørn.

Dagens hovedperson var imidlertid fuldstændig uvidende om, at han lige nu er genstand for en god portion bekymring.

- Når vi arbejder med dyr, så er der aldrig nogen garantier. Der er mange ting som kan gå galt, siger Frank Vigh-Larsen, der er direktør i Skandinavisk Dyrepark, til TV 2.

Dagens helt store spørgsmål er... Går Ivan frivilligt ind i sin transportkasse?

- Alternativet er, at hvis han ikke går i kassen, så er vi nødt til at bedøve ham. Og det vil vi gerne være fri for, siger Frank Vigh-Larsen.

Derfor har personalet forsøgt at kasse-træne Ivan de sidste 10 dage - med bl.a. døde kaniner.

Ingen grund til bekymring. Efter bare ni sekunder var Ivan på plads i sin transportkasse. I alt tog det 45 minutter fra Ivan forlod sit bur, til hans kasse var på plads i kassevognen. Klar til at vende hjem til Københavns Zoo.

- Det kunne ikke gå bedre. Han gik i kassen og vi fik lukket. Og han er super utilfreds med, at han ikke skal være på ferie længere, men det er bare sådan, det er, lyder det med glimt i øjet fra Frank Vigh-Larsen.

Ivan ankommer til København Zoo her til aften, men skal først genforenes med sin mage i morgen.

Fakta om isbjørne

- Isbjørne kan blive cirka 2,8 meter lange og veje op til 500 kilo. Det gør den til verdens største bjørneart.

- Vilde isbjørne lever af sæler, fisk, sneharer, polarræve, lemminger, fugle, hvalrosser og mindre hvaler. Isbjørnene er dog ikke blege for at spise ådsler og menneskers efterladenskaber.

- Isbjørne bliver kønsmodne, når de er tre - fire år. Dyrene parrer sig gerne i forårsperioden i månederne marts - maj. Hunden føder som regel to - tre unger.

- Isbjørnen er en god svømmer, men kan også bevæge sig med stor hast på landjorden, hvor den kan opnå en hastighed på 55 kilometer i timen.

- En isbjørn kan blive omkring 25 - 30 år gammel.

- Ivan, som er ni år gammel, er født i Moskva. Han har været i Københavns Zoo siden 2007.

- Noelle, som er 11 år gammel, kommer fra en safaripark i Italien. Hun kom til København i 2005.

- Hvis Noelle og Ivan får unger, kommer ungerne til at indgå i det europæiske avlsprogram, hvor de efter to år sendes til andre zoologiske haver i Europa.