Samfund

Ophedet Nybroe-debat: Tvivlsomt billede og bodegasnak

Journalist på Deadline Adam Holm har i denne uges udgave af Weekendavisen sat spørgsmålstegn ved journalist Jeppe Nybroes bog om hans tid som gidsel i Libanon. En anmeldelse som i den grad har skabt debat.

Søndag kom Nybroes bogredaktør på People Press, Jakob Kvist, på banen og kaldte Holms anmeldelse for et karaktermord på Jeppe Nybroe. Men Adam Holm er ikke alene med sin undren over elementer i bogen.

Pressefotograf Jan Grarup undrer sig især over bogens forsidebillede og sammenholder det med et andet gidselbillede tilbage fra 2013, hvor den danske freelance-fotograf Daniel Rye sad fanget i 13 måneder.

- Som fotograf undrede jeg mig meget, da jeg så det billede, fortalte Jan Grarup mandag aften i Kulturen på News.

- Daniel ser meget mærket ud. Meget apatisk i sine øjne, og det er tydeligt, at han sidder i en meget alvorlig situation. Det er måske i virkeligheden noget så banalt som det, der gør, at jeg tænkte: Det var mærkeligt, da jeg så bogens forsidebillede.

Redaktør: Ingen respekt for bodegasnak

Tilbage i 2007 blev Jeppe Nybroe fyret fra TV AVISEN, da han havde manipuleret med lyden på et indslag fra Irak, og det er bl.a. Nybroes fortid, der ifølge Jakob Kvist er kommet tilbage for at hjemsøge Nybroe. 

- Du sår grundtvivl om det hele og siger, at alle går rundt på byens bodegaer og snakker om Jeppe Nybroe. Det gør det ekstra ondskabsfuldt, at en gammel historie , hvor han har pyntet på nogle indslag, ligger og simrer. På grund af den går der en masse bodegasnak om, hvorvidt man kan stole på ham. Det har jeg simpelthen ikke særlig meget respekt for, kommer det fra Jakob Kvist. 

Jan Grarup hæfter sig ved, at det virker besynderligt, at der angiveligt har været meget voldelige videoer samtaler over Skype, men på det billede, der præger Jeppe Nybroes bogs forside, der er han blevet gjort i fin stand.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at Jeppe har været udsat for de ting, han beskriver i bogen, men det undrer mig bare, at når man pisker en mand for åben Skype-forbindelse, hvorfor gør man ham så pæn til et ”Proof of life”-billede? Hele ideen med sådan et billede, er jo netop, at male alvoren op de folk, der skal betale for en eventuel frigivelse, siger Grarup.

Du kan se hele studiedebatten mellem Jan Grarup og Jakob Kvist på TV 2 PLAY.