Samfund

Klippekortet er dødt: Sådan gør du nu

De farvede klippekort går efter 30 års tjeneste på pension. Søndag er det sidste chance for at erhverve sig et gammeldags klippekort, der derefter kan benyttes til og med den 30. juni 2015.

Men hvad gør du så fremover, når du skal med bus, tog eller metro?

Tv2.dk har her samlet en guide til dig.

Ifølge salgschef i DSB, Christian Linnelyst, så handler det først og fremmest om at fastlægge sit rejsemønster.

- Du skal se, hvordan dit rejsemønster er. Hvis du rejser en sjælden gang i mellem, så vil et mobil-klippekort være en god idé. Hvis du rejser ofte eller landsdækkende, så vil et rejsekort være den bedste idé.

Rejsekortene kan købes i flere af landets billetkiosker blandt andet i flere 7-eleven butikker landet over. Du kan også, som 80 procent af dem der køber rejsekort, bestille rejsekortet på hjemmesiden www.rejsekort.dk. Med et rejsekort personligt kan du få størst mulig mængderabat på dine rejser. Dog får du ikke mængderabat i Hovedstadsområdet, Vestsjælland og Syd- og Sønderjylland.

Det er gratis at bestille rejsekortet. Her kan du se, hvad det koster at bruge rejsekortet. Du kan læse flere detaljer her.

Rejsekortet fungerer således, at du "checker ind/ud" før og efter din rejse. Du kan her se, hvordan du checker ind.

Her kan du se, hvordan du skal checke ind mellem rejser. Du kan læse flere detaljer om check ind her. Blandt andet også, hvordan du fortryder check ind.

Apps til at købe mobile billetter

Du kan købe et mobilt klippekort til hovedstadsområdet på ved at hente applikationen "Mobilbilletter" til din smartphone.

Du kan også købe billetter til resten af landet ved at hente DSB's applikation "DSB" til smartphones.

Alternativt kan du købe sms-billetter

- Rejsekortet er ikke noget godt supplement til pendlere. Til dem anbefaler vi, at du køber en sms-billet, et mobil-klippekort eller køber en enkelt billet i automaten, siger Christian Linnelyst.

Ved at trykke på linkene kan du se, hvordan du køber sms-billetter i: Hovedstadsområdet, Vestsjælland, Sydsjælland og Nordjylland.

De tredive år gamle klippekort skulle allerede være erstattet af rejsekortet sidste år, men blev forsinket grundet en software-opdatering.

- Nu har vi en teknologi som er bedre i form af rejsekort og mobil-klippekort. Nu vil vi erstatte denne her 30 år gamle institution, som klippekortet jo er, med noget nyt og tidssvarende.

Refusion af ubrugte klippekort kan ske fra den 1. juli 2015 og frem til og med den 8. februar 2018. Nærmere information om dette er under udarbejdelse på Movias hjemmeside.  

Om rejsekortet

  • Rejsekort er et billetsystem baseret på et chipkort, der kan bruges i bus, tog og metro. Rejsekort samler landets forskellige trafikselskaber, takstområder, billetsystemer og rabatordninger i ét fælles system, der gør det nemmere at bruge kollektiv trafik.
  • Rejsekort er et såkaldt smartcard med en indstøbt chip, der kan kommunikere med såkaldte kortlæsere og bærbare enheder, som bruges af kontrolpersonalet i bus, tog og metro. Chips, kortlæsere og bærbare enheder gør, at det er muligt at registrere og afregne, hvor kunderne rejser.
  • Du køber et rejsekort og tanker det op med penge, i takt med at du rejser for saldoen på kortet. Vil du gøre det endnu nemmere at rejse, kan du få en tank-op-aftale, der sikrer, at der overføres penge fra dit dankort, hver gang saldoen på rejsekort når et vist minimum. Så er du altid rejseklar.
  • Har du et rejsekort personligt eller rejsekort flex, kan du betjene dig selv her på rejsekort.dk. Du kan bl.a. tanke dit rejsekort op, se dine rejser og spærre dit kort, hvis du skulle være uheldig at miste det.