Samfund

Advarsel: Forældre skal holde sig fra 'doktor Google'

Danmark opfylder ikke WHO's målsætning om, at mæslinger i år skal være udryddet som børnesygdom.

Lidt mere end otte ud af 10 børn får MFR-vaccinestik, viser tal fra Statens Serum Institut, og det er færre end i Norge og Sverige.

Konsekvensen er, at Danmark ikke opfylder WHO's målsætning om, at mæslinger i år skal være udryddet som børnesygdom fra det europæiske kontinent, skriver Politiken lørdag.

- Vi kommer desværre ikke til at leve op til WHO's mål. Det medfører, at vi fortsat vil se smittespredning i Danmark, siger Palle Valentiner-Branth, afdelingslæge i Statens Serum Institut, til Politiken.

Han understreger, at 95 procent af en børneårgang skal vaccineres, før mæslinger kan udryddes.

Skal WHO's målsætning efterleves, må højst fem-seks danskere smittes på et år. Kun otte gange siden 1994 har Danmark holdt sig under grænsen.

Sidste år fik 27 danskere diagnoseret mæslinger, mens hele 84 blev smittet i 2011, da et større udbrud ramte hovedstaden.

Ikke en sygdom, man skal lege med

Ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, kan fravalg af vaccinerne få store konsekvenser.

- Før vi fik vaccinen, døde børn af mæslinger, og der var også folk, der fik svære hjerneskader. Så det er ikke nogen sygdom, man bør lege med, siger han.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) understreger, at tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet skal øges.

- Det er også baggrunden for, at vi blandt andet har gjort det muligt for Statens Serum Institut at sende en venlig påmindelse til de forældre, der måske har glemt at få deres barn vaccineret, siger han.

Mange vaccineskeptiske forældre finder og deler viden fra nettet på sociale medier og facebookgrupper. Professor Allan Randrup Thomsen fraråder kraftigt folk at bruge "doktor Google" som læge.

- På nettet kan du finde bevis for hvad som helst. I princippet også, at Jorden er flad, siger han.

Aktuelt er der et større udbrud af mæslinger i Berlin, 356 km fra København. 375 personer er smittede.

En af de forældre, der har fravalgt at lade sit barn vaccinere er Astrid Bradtberg, som selv er sygeplejerske. Hun tvivler på, at de er nødvendige, sikre og virker.

Astrid Bradthagen fortæller til Politiken, at hun selv havde mæslinger som barn, og at det ikke var så slemt.

- Jeg forstår ikke, at det skulle være så nødvendigt, at samtlige danske børn bør blive vaccineret, når folk i årtier har fået mæslinger, og klarer det fint. Mange på min skole fik for eksempel mæslinger, fåresyge og røde hunde, og det var jo ikke så alvorligt. Jeg synes, at vi bør stoppe op og se, om det er for 'hys' at vaccinere alle børn.

Vil du ikke lade dit barn vaccinere? Så vil vi på TV 2 Nyhederne gerne høre din historie. Skriv til os på 1234@tv2.dk eller via nedenstående formular.