Samfund

Fra idé til milliarder: Disse danskere scorede kassen på it

På blot otte år lykkedes det danske Mette Lykke at forvandle en god idé til et dyrebart guldæg.

Med en salgspris på godt en halv milliard kroner placerer hun sig med motionsapplikationen Endomondo i den absolutte superliga blandt danske it-iværksættere, der har formået at slå mønt på en god idé.

Der er dog stadig et stykke vej op til de tungeste sværvægtere.

Tv2.dk giver her et overblik over nogle af Danmarks mest forgyldede it-iværksættere.

Successfactors solgt til SAP for 18,7 milliarder kroner.

Om: Tilbyder webbaserede HR-systemer til at dokumentere medarbejderpræsentationer og talenter – også kaldet Human Capital Management.

Successfactors blev stiftet af Lars Dalgaard i 2001, og da virksomheden blev solgt, bestod kundekartoteket af 3.500 registreringer i 168 lande.

Den tyske gigant SAP købte firmaet som et led i en satsning indenfor cloud computing, hvor software og infrastruktur leveres som en tjeneste via internettet.

Solgt til SAP i 2011.

Skype: Solgt til eBay for 16 milliarder kroner Om: Computerprogram, der tilbyder brugere at ringe gratis eller meget billigt til folk i hele verden. Bruges i dag af millioner af mennesker i hele verden.

Danske Janus Friis og partneren Niklas Zennström lancerede it-telefonitjenesten Skype i 2003, og blot to år efter kunne parret sælge deres idé videre til mægtige eBay for den nette sum af 16 milliarder kroner.

Den danske it-iværksætter beholdte ved salget 7 procent af aktierne i selskabet, og dermed kunne han igen indkassere et stort milliard-beløb, da Microsoft overtog tjenesten i 2011.  

Navision: Solgt til Microsoft for 11 milliarder kroner

Om: Dansk økonomistyringsprogram - også kaldet ERP-program.

I 1984 etablerede Erik Damgaard med blandt andre sin bror Preben selskabet Damgaard Data, der senere fusionerede med Navision.

Erik Damgaard var stadig medejer, da virksomheden blev solgt til den amerikanske softwaregigant Microsoft i 2002, og mentes efter salget at være god for tre milliarder kroner.

E-conomic: Solgt til HgCapital for 761 millioner kroner Om: Web-baseret bogføringstjeneste, der tilbyder brugeren mulighed for at automatisere bogholderiet i små og mellemstore virksomheder.

E-conomic blev grundlagt af revisoren Jacob Wandt i 2001 og tjenesten nød hurtigt stor opmærksomhed især i de skandinaviske lande.

Vandt i 2011 prisen som ”Mest lønsomme Gazelle-virksomhed” i Region Hovedstaden.

Solgt til investeringsfonden HgCapital i 2013.

Goviral: solgt til AOL for 536 millioner kroner Om: Goviral blev stiftet med det erklærede formål at udvikle internet-reklamevideoer, der var så sjove/mærkelige/provokerende, at man kunne få folk til at videresende dem til hinanden og dermed gøre dem virale.

Selskabet Goviral blev stiftet af Henrik-Gerner Balder Olrik og Claus Moseholm og siden starten i 2001 gik det stærkt, og virksomheden voksede sig hurtigt langt ud over danske grænser. Ved salget havde virksomheden kontorer i både Storbritannien, Frankrig, Spanien, Sverige og Tyskland.

Solgt til AOL i 2011.

Podio: Solgt til Citrix for 250 millioner kroner

Om: Planlægnings og projektsstyringstjeneste, der tilbyder brugerne en platform til at organisere kommunikation, processer og indhold i forbindelse med projektstyring.

Podio blev grundlagt af Jon Froda, Anders Pollas og Andreas Haugstrup Pedersen i 2009. I marts 2011 blev tjenesten lanceret og senere samme år kunne selskabet sende deres iPhone og Android-apps på markedet.

Blev opkøbt af Citrix i april 2012.

ZYB: Solgt til Vodafone for 235 millioner kroner

OM: Gratis onlinetjeneste, der tillod brugere at udføre backup af deres kontakt- og kalenderinformationer og dele oplysningerne med andre på en hurtig måde.

Firmaet blev grundlagt i 2005 i København af Tommy Ahlers, Morten Lund og Ole Højriis Kristensen, og den første betaversion af tjenesten blev lanceret i 2006.

Blev solgt til Vodafone i 2008 og blev omdøbt til 360.com.