Samfund

Mere lokalt og økologisk: Vi hjælper hinanden med at købe ind

I flere danske byer er borgere gået sammen i såkaldte fødevarefællesskaber. Fælles for medlemmerne er, at de gerne vil spise mere lokalt og økologisk.

Skorzonerrødder, palmekål, græskar og grønkål pakkes i genbrugsvenlige, brune papirposer. Alt skal være klar klokken 16, hvor foreningens medlemmer kommer og henter den pose med frugt og grønt, de har bestilt ugen forinden.

Pakkemesteren har overblikket og uddelegerer til dagens to pakkelærlinge,  alt imens indkøberen lægger næste uges madpose på hjemmesiden. Ingen får løn for at være der, men kærligheden til lokale, økologiske fødevarer - og et stigende behov for at vide, hvor maden kommer fra, har forenet dem i et fællesskab, hvor alle medlemmer arbejder på skift. For kun sådan kan de uge efter uge levere lokale varer til de 800 aktive medlemmer i Odense.  

- Vi er en frivillig forening, så vi vil ikke have flere medlemmer, fordi der er nogen, der skal score kassen, men vi synes da det er dejligt, der er flere der har den samme indstilling til fødevare som vi har, siger Tine Gudrun Petersen, der er medstifter af Odense Fødevarefællesskab.  

Der findes omkring fjorten fødevarefællesskab i Danmark. Det første åbnede i København i 2009, og siden er der åbnet lignende initiativer i Svendborg, Middelfart, Næstved, Køge, Århus, Aalborg, Bornholm, Hillerød, Lejre, Herlufmagle og Odense.

- Jeg blev grebet af den her fællesskabsånd. Og så manglede vi en mulighed for at kunne købe kvalitetsråvarer, som blev dyrket lokalt og som var til at betale. Det ville jeg gerne bringe ind til byen, siger Tine Gudrun Petersen.  

Posernes indhold er dikteret af stramme regler og krav om bæredygtighed, miljøhensyn, økologi og lokale producenter. Enkelte landmænd bringer selv ud, men medlemmerne skal også selv ud og hente varer. I denne uge er det foreningens formand, Martin Hansen, der har fået den opgave:

- Vi skal ud til en mindre økologisk æbleplantage i Andebølle lidt uden for Odense

Man kunne sagtens gå i supermarkedet og købe noget tilfældigt grønt. Men jeg synes, der er mere i det end bare det. Det er nok noget hjerteblod, siger Martin Hansen, der til dagligt arbejder på en gård.

For Jørgen Sjøgaard der har avlet æbler i et kvart århundrede er fødevarefællesskabet også en god forretning:

- Det er jo super godt. Jo tættere, man kan være imellem forbruger og producent, jo bedre. Der er vel ikke nogen grund til, at der er så mange mellemled, som tjener på grøntsager og frugt, siger æbleavler, Jørgen Sjøgaard.