Samfund

Jeppe Nybroe vil have klare linjer: Forbyd løsepenge for gidsler

Da den danske journalist og tidligere nyhedsvært Jeppe Nybroe blev taget som gidsel i grænseområdet mellem Syrien og Libanon i februar sidste år, handlede det hverken om religion eller politik.

Det handlede om penge. Et faktum, som er – og har været - virkeligheden for en lang række vestlige læger, nødhjælpsarbejdere, journalister med videre. Senest for to japanske gidsler, der netop er blevet meldt henrettet af Islamisk Stat (IS).

Selv nåede Jeppe Nybroe at sidde 28 dage som gidsel, før der faldt en aftale på plads om en løsladelse mod betaling af et beløb, som familie, venner og bekendte havde samlet sammen.

Siden frigivelsen har han forsøgt at fordøje de mange indtryk, hvilket har udmøntet sig i bogen ”Kidnappet - i Islamisternes Fangehul”, som udkommer på tirsdag. Og trods sine ubehagelige erfaringer - eller måske rettere netop på grund af de ubehagelige erfaringer - som fange, argumenterer han for, at de vestlige lande bør lave en klar aftale om ikke at efterkomme gidseltagernes krav om store løsepenge:   

- Det vil ikke blot kunne være med til at fratage Islamisk Stat og de andre islamister den indtægt, de har ved at tage gidsler. Det vil i sidste ende også kunne redde menneske­liv, hvis staterne er meget mere klare og bastante i deres udmeldinger om, at man ikke betaler løsepenge. Der er jo ingen, der er i tvivl om, at USA og briterne ikke betaler løsesummer, men der er rigtig mange, der er i tvivl om mange EU-lande, og desværre med god grund, siger Jeppe Nybroe ifølge Berlingske Tidende.

Han oplevede selv, at han gentagne gange måtte forsøge at forklare kidnapperne, at Danmarks regering ikke køber gidsler fri, og at de 20 mio. dollars, som de angiveligt håbede at kunne få ud af gidsel-situationen, på ingen måde var et realistisk scenarie.  

- Er det sket én gang, at en franskmand, en italiener, en spanier, en svensker, eller hvem det nu er, er blevet frigivet mod mange, mange millioner euro, så er det vel også det, man kan kræve for en dansk statsborger. Og det er da et problem, siger Jeppe Nybroe til Berlingske Tidende.

Mens chefen for Udenrigsministeriets borgerservice, Ole Egeberg Mikkelsen, ikke er helt afvisende over for at tage Jeppe Nybroe forslag, så er Lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiets knap så overbevist. Han mener, at der trods alt vil være forskel på gidsel-situationer:

- Om en stat betaler løsepenge kommer helt an på, hvem der er kidnappet. Mon ikke Danmark og andre lande i EU ville slå en handel af, hvis en hel ambassade blev taget som gidsel, sådan som det skete for Tyrkiet i Irak, siger han til Berlingske Tidende. 

Jeppe Nybroe skulle have været i TV 2 NEWS søndag aften med efterfølgende LIVE-chat på tv2.dk. Han er imidlertid så påvirket af nyheden om det henrettede japanske gidsel i dag, at han har været nødsaget til at melde afbud.

Jeppe Nybroe

Journalist. 41 år gammel.

Har de seneste år boet i Beirut i Libanon og arbejdet som freelance journalist.

Tidligere krigskorrespondent og vært på TV Avisen, hvor han blev fyret efter omfattende kritik for manipulation af et indslag fra Irak.

Siden har han været redaktionssekretær på Nyhedsavisen, på BT’s webtv-redaktion og vært på TV 2 Øst.

Han måtte flygte fra jobbet som nyhedsredaktør på Libya Alhurra TV i 2012 efter at være blevet overfaldet i forbindelse med dækningen af valget.

Han har også været nyhedschef og udviklingskonsulent på Mongol TV i Mongoliet.