Politiet nøler med at kortlægge hadforbrydelser

16x9

Da der i sommer var krig i Gaza, meldte Mosaisk Trossamfund om en voldsom stigning i antallet af hadforbrydelser mod danske jøder, og efter terrorangr

Da der i sommer var krig i Gaza, meldte Mosaisk Trossamfund om en voldsom stigning i antallet af hadforbrydelser mod danske jøder, og efter terrorangrebet i Paris i år har en del danske muslimer fortalt om chikane på grund af deres baggrund.

Men hvor stort er problemet egentlig, og hvor mange hadforbrydelser registrerer politiet i Danmark? Det svar må vi vente længe på, for den seneste årsrapport fra PET, som har ansvar for at kortlægge politiets registreringer af hadforbrydelser, dækker over 2012. Rapporterne for 2013 og 2014 er stadig ikke publiceret. Og det er problematisk, at årsrapporterne er så længe undervejs, siger flere organisationer til Politiken.

- Det er meget vigtigt for os at kunne følge med i udviklingen i antallet af hadforbrydelser, siger Ask Ulrich Pedersen, som er talsperson for hadforbrydelser hos Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT), til Politiken.

Centerleder Niels Erik Hansen fra Dokumentations- og Rådgivningscentret om Racediskrimination er enig i, at PET’s årsrapporter dækker over et mørketal.

Politiken har spurgt PET, hvorfor årsrapporterne først kommer mere end et år efter det år, de omhandler. PET har ikke svaret på spørgsmålet, men oplyser, at årsrapporten for 2013 kommer inden for overskuelig fremtid, mens årsrapporten for 2014 først kommer om cirka et år.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen (SF), vil nu tage problematikken op i Folketinget.

- Vi må bede justitsministeren om at redegøre for, om det her er et udtryk for, at man har nedprioriteret indsatsen. Det er vigtigt at vide, hvad tendensen er - om problemet er i stigning, og der skal gøres en ekstra indsats - og det er ikke særlig tilfredsstillende, at vi stadig ikke ved, hvordan det så ud i 2013, siger hun til Politiken.