Til kamp med pizzakrydderi: Nu skal k√łer prutte mindre

16x9

Fors√łg i laboratorier har vist, at krydderiet oregano er s√¶rdeles effektiv til at begr√¶nse det metan, som k√łerne b√łvser og prutter ud i atmosf√¶ren.

Fors√łg i laboratorier har vist, at krydderiet oregano er s√¶rdeles effektiv til at begr√¶nse det metan, som k√łerne b√łvser og prutter ud i atmosf√¶ren. Et fire√•rigt forskningsprojekt skal nu afsl√łre, om det ogs√• virker inde i k√łernes maver.

- Vi h√•ber, at vi kan begr√¶nse k√łernes udslip af metan, hvis de fodres med oregano, siger seniorforsker Peter Lund fra Institut for Husdyrvidenskab p√• forskningscentret i Foulum til DR Midt & Vest.

Det er de √¶teriske olier i oreganoen, som h√¶mmer de bakterier, der producer metan i koens vom. Hvis metoden virker, vil det v√¶re til stor gavn for klimaet, for metan er en kraftig klimagas, som st√•r for 16 procent af den menneskeskabte for√łgelse af drivhuseffekten.

Projektet er et samarbejde mellem forskere ved Aarhus Universitet og √ėkologisk Landsforening.

If√łlge udkastet til EU's luftdirektiv skal den samlede danske emission af metan reduceres med 24 procent i 2030 i forhold til 2005.

Den √łkologiske m√¶lkeproduktion er nemlig udfordret for at n√• det m√•l, da man allerede har set p√• kvaliteten af foderet og indholdet. Der er brug for alternative l√łsninger, hvis man skal n√• m√•let, og derfor bruger man alts√• nu oregano i kampen.