Samfund

Psykiater: Derfor står tusinder af kvinder i kø for at date en indsat

Det kan være svært at knytte romantiske bånd, når man sidder bag tremmer i et fængsel. Men måske er der lys forude for danske fanger. Facebook-gruppen ’Date en indsat’ er på kun en uge vokset fra cirka 1000 til godt 10.000 medlemmer.

Gruppen, der formidler kontakt mellem indsatte og kvinder ude i friheden, blev oprettet i begyndelsen af januar. Hver dag bliver der lagt et billede op af 'dagens fange', ligesom interesserede kvinder kan lægge billeder op af sig selv og skrive, hvad det er, de søger.

Ifølge psykiater Henrik Day Poulsen er det meget specielt, at kvinder vælger dates ud fra det kriterium, at man har begået kriminalitet. En amerikansk undersøgelse viser, at kvinder der ønsker at date en indsat kan inddeles i fire grupper.

- Den første gruppe er kvinder, som har et overudviklet hjælpergen og en meget stærk moderfølelse over for de her fanger. De vil typisk gå meget langt for at forsvare fangerne og den kriminalitet, de har begået. Den anden gruppe kvinder søger spænding og bliver tiltrukket af det farlige, som vi kender fra f.eks. rap-kulturen.

- Den tredje gruppe er også interessant. Her er der tale om kvinder, som søger opmærksomhed fra for eksempel veninder og medierne. Som vi så det med Peter Lundins veninder, som solgte historierne til formiddagsbladene. Endelig er der de kvinder, som selv har psykologiske problemer. De er ofte svage og har svært ved at gennemskue konsekvenserne af de forhold, de involverer sig i, siger Henrik Day Poulsen til tv2.dk.

En af de kvinder, som har tilmeldt sig den populære gruppe er Sophia Frem. Hun hørte om gruppen fra venner og veninder og meldte sig ind. Hun er efterfølgende begyndt at skrive med forskellige indsatte.

- Jeg spørger dem om, hvorfor de sidder inde, hvorfor de har gjort, som de har gjort, og om de fortryder deres handling, fortalte hun fredag i Go’ Morgen Danmark.

En af hendes nye kontakter sidder inde for vold, en anden for narko og en tredje for vold mod tjenestemand i funktion. Kontakterne på Facebook er ikke hendes første bekendtskab med kriminelle mænd.

- Jeg har før haft noget med en, der sidder inde, og de er altså også mennesker. Mange af dem er ligesom os og har gjort nogle fejl, det har vi alle, nogle er blevet taget for det, og nogle er ikke. Så jeg synes, de skal have en chance, fortalte Sophia.