Samfund

Monster-asteroide tæt på jorden: Så voldsomt ville det være hvis den ramte os

Asteroiden 2004 BL86 er mandag tættere på Jorden, end nogen anden asteroide af den størrelse har været i mange millioner år. Et faktum, der er meget interessant for astrofysikere – også selvom den er hele 1,2 millioner kilometer væk, hvilket svarer til omkring tre gange afstanden mellem Jorden og Månen.

For asteroiden, der altså ikke er nogen trussel for menneskeheden, giver nemlig forskerne en unik mulighed for at observere den og tilegne sig endnu mere viden.

- Nu er den her store asteroide jo trods alt relativt langt væk, men på et eller andet tidspunkt vil det jo ske, at en asteroide er foruroligende tæt på, og så er det godt at vide nogenlunde, hvordan man skal agere. For det vil have en utrolig effekt, hvis sådan en asteroide rammer Jorden siger Allan Hornstrup, som forsker i astrofysik hos DTU Space i Lyngby, og fortsætter:

- Man har en del fokus på, hvordan man i fremtiden kan påvirke en eventuel asteroide, så den ikke rammer Jorden – enten ved at sprænge den med atomkraft eller forsøge at påvirke dens bane. Blandt andet derfor er det interessant, når en stor asteroide er ”tæt på” os, så vi kan studere den.

Det må da også siges at være relevant forskning, hvis man kan påvirke en stor asteroide, hvis en sådan en gang i fremtiden skulle have direkte kurs mod jorden. 

Eksempelvis mener forskere at vide, at der for cirka 65 millioner år siden hamrede en sådan sten fra universet ned i Jorden ved Chicxulub i Mexico. Et nedslag, der var så voldsomt, at det menes at have været med til at forsage, at dinosaurerne uddøde. Mange forskere mener således, at det var en asteroide på ca. 10 kilometer i diameter, der satte en stopper for fortidens store krybdyrs gang på jord.

Helt så store ødelæggelser ville asteroiden 2004 BL86 ikke kunne forårsage, hvis den ramte jorden. Men med sin størrelse på en halv kilometer i diameter og en fart på intet mindre end 15 kilometer i sekundet, ville den givetvis kunne udslette hele Danmark eller sågar Tyskland. Og hvis den ramte ned i havet, ville den forårsage nogle kolossale tsunamier, som ville rydde store områder, vurderer Allan Hornstrup. 

Han fortæller også, at selvom det ikke helt er i samme målestok, så er der faktisk mere nutidige eksempler på asteroide-nedslag:   

- Det er knapt så fatale eksempler. Men vi skal faktisk ikke mere end et par år tilbage, hvor en relativt lille sten ramte ned i et område i Rusland. Her blev omkring et par tusinde mennesker kvæstet af de rystelser og den påvirkning, som asteroiden havde på sine omgivelser, fortæller han.