Samfund

Henriettes opslag delt i rasende fart: Nu går tøjindsamling til syrere amok

Henriette fra København har haft en weekend ud over det sædvanlige. Et uskyldigt opslag torsdag aften på Facebook blev delt tusinder af gange og har siden haft sit helt eget liv i det digitale univers.

Det startede med et andet Facebook-opslag om en tøjindsamling til de internt fordrevne flygtninge i Syrien. Afsender var foreningen Viomis (Viden Om Islam) på Nørrebro. Henriette W. Leth, som bor på Vesterbro, syntes så godt om det initiativ, at hun selv skrev et opslag på sin Facebook-side. I opslaget skrev hun bl.a:

”Har du noget varmt tøj, tæpper, soveposer, huer, vanter o. lign. som du kan undvære, så er der indsamling igen. Tøjet går til flygtninge i Syrien, hvor børn og voksne lige nu fryser ihjel… Din donation kan stilles i Skydebanegade i porten ml. nr. 13 - 15, søndag inden kl. 12.”

- Jeg tænkte, at der ville komme et par sække, som jeg kunne køre ud til Viomis på Nørrebro. Allerede fredag og lørdag kunne jeg godt fornemme, at det blev stort… meget stort. Mit opslag blev delt i rasende fart - 2500 gange - og tøjet begyndte at vælte ind. Det har været ligesom at ride en vild hest, siger Henriette W. Leth til tv2.dk.

- Det stod hurtigt klart, at jeg ikke selv kunne transportere alt det tøj. Men så var der en, der donerede en fragtbil til det gode formål. Senest er jeg blevet kontaktet af en kvinde, jeg har arbejdet for. Hun ville donere en ekstra container til at få alt tøjet til Syrien. Det har været helt vildt, lyder det fra Henriette W. Leth.

Hvorfor tror du, at dit opslag gjorde så stort et indtryk og blev delt så mange gange?

- Jeg tror, det ramte plet, fordi det var konkret og så satte jeg et stærkt billede på af en mand, der bærer en lille, frysende dreng i sine arme. Endelig skrev jeg, at det kun ville tage 15 minutter. Det, tror jeg, har gjort det overskueligt. Jeg har snakket med Viomis i dag, og de har aldrig fået så meget tøj og oplevet så mange gavmilde danskere. Det er så dejligt, siger Henriette W. Leth.