Samfund

Derfor vil ingen mødes med klodens fredeligste mand

Der var engang, hvor Danmark tillod sig at indføre sanktioner mod Kina, men i dag har magtbalancen skubbet sig, og det betyder, at Kinas fjender også er dårligt selskab i Danmark - også selv om der er tale om verdens fredeligste mand. 

Det må være en rimelig konklusion på den beslutning, som regeringen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har truffet om ikke at mødes med Tibets åndelige leder Dalai Lama.

Statsministeren er blevet skarpt kritiseret og beskyldt for hykleri, fordi hun - imens hun sad i oppositionen - sagde, at hun gerne ville mødes med Dalai Lama. I dag er meldingen anderledes kryptisk afvisende fra både stats- og udenrigsministeriet.

Årsagen?

Danmark er under skærpet opsyn fra Verdens nye stormagt Kina, der bruger landets økonomiske magt til at diktere politiske forhold. Det forklarer journalist og Kina-ekspert Flemming Ytsen.

- Vi er bundet af et Tibetnotat, som Danmark blev tvunget til at underskrive i 2009, da Lars Løkke Rasmussen (V) havde modtaget Dalai Lama på Marienborg, og det blev opfattet som en slags anerkendelse af Dalai Lama som politisk leder, og ifølge Kina trådte vi uden for rammerne, hvilket vi fik en lærestreg for, forklarer han med henvisning til det besøg, som Lars Løkke Rasmussen siden beskrev som privat åndelig vejledning.

Men Kina så rødt, og et bredt flertal i Folketinget underskrev et brev, der blandt andet erklærede, at Danmark ikke arbejder for Tibets frihedskamp.

Frankrig og resten af EU i uføre

Og det er ikke kun i Danmark, at man har skullet vænne sig til Kinas status som politisk og økonomisk stormagt.

Den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy kom allerede i kinesernes søgeløs, da han tilbage i 2008 antydede, at Frankrig ville boykotte OL i Beijing i 2008, hvilket resulterede i en boykot mod samtlige Carrefour-butikker i Kina.

Kort efter mødtes samme Sarkozy med Dalai Lama, og Kina replicerede kort efter ved at aflyse et EU-Kina-topmøde med kort varsel.

Briter på glatis

I 2012 var det den britiske premierminister David Cameron, der udfordrede de diplomatiske forbindelser med Kina, da han sammen med sin udenrigsminister Nick Clegg mødtes med Dalai Lama.

Kina reagerede prompte og slog fast, at mødet var en alvorlig indblanding i interne anliggender og hurtigt efter rullede man den røde løber ud for Frankrigs præsident Francois Hollande - én af Storbritanniens ærkerivaler.

Forholdet mellem Kina og Storbritannien er i dag stadig køligt.

Danmark og Kina

1950: Danmark opretter diplomatiske forbindelser med Folkerepublikken Kina

1974: Statsminister Poul Hartling besøger Kina

1989: Danmark indfører sanktioner mod Kina efter Tiananmenmassakren.

2000: Poul Nyrup Rasmussen mødes med Dalai Lama i Kastrup Lufthavn.

2009: Lars Løkke Rasmussen møder Dalai Lama og Kina lægger Danmark på is og kræver, at han med Folketingets opbakning underskriver erklæring, der understreger, at Danmark ikke støtter Tibets kamp for selvstændighed.