Samfund

Nordjyske single-isbjørne søger friske handyr

Aalborg Zoos to hun-isbjørne er kommet på det internationale dating-marked i håbet om at finde en fræk date. 

Isbjørne er i brunst i april-maj, og håbet er, at man i denne periode kan stifte familie i form af et par små babybjørne.

Det fortæller Jens Sigsgaard, chef-zoolog i Aalborg Zoo til tv2.dk. 

Og faktisk har dating-annoncen allerede kastet et stævnemøde af sig til den ene af de to hunisbjørne i Aalborg Zoo. Malik er den heldige ungmø, der snarest får besøg af den tyske hanbjørn Lars fra Rostock Zoo. 

- Vi skal hente Lars i Rostock til marts. Han er foreløbig til låns, men vi ved ikke, hvor længe, siger Jens Sigsgaard og fortæller, at hunisbjørne typisk vejer ca. 300 kilo, mens hanisbjørne snarere vejer det dobbelte. 

Men kærlighedens veje er uransagelige og derfor skal første stævnemøde også finde sted, mens begge bjørne er bag tremmer. 

- Vi skal lige se, hvordan de reagerer på hinanden, inden vi slipper dem løs sammen. 

Der bliver dog ikke tale om nogen finurlig bamsetrekant i denne omgang, for desværre for Victoria, den anden hunbjørn i Aalborg Zoo, har Lars vist sig at være beslægtet med hende. Det kan blive noget griseri, og derfor tager Aalborg Zoo ingen chancer.

- Vi ved endnu ikke, hvor nært beslægtede de to er, lyder det fra Jens Sigsgaard. 

Istedet må Victoria pænt vente til en mere passende date melder sig på banen. Og håbet er lysegrønt, for en langdistanceromance kan være på trapperne. Isbjørnedating-tjenesten, i form af det europæiske avlsamarbejde har nemlig fundet frem til en fuldstændig ubeslægtet hanbjørn i Kazakhstan. Men noget tyder på, at han spiller kostbar. 

- Det er ikke så nemt at få fat i ham. Jeg har kontaktet den zoologiske have uden held indtil videre - og det har avlskoordinatoren også. Desuden kan det gå hen og blive en langsom og dyr affære at få transporteret hanbjørnen herop, siger Jens Sigsgaard.

Hvis den forløbige date mellem Malik og Lars bliver succesfuld, kan Aalborg Zoos besøgende se frem til et kuld isbjørneunger 2016. Intet er dog sikkert. 

For selv hvis de to viser sig at falde i hak med hinanden, er der andre faktorer, der spiller ind. I udgangspunktet går hunisbjørnen dog ind i sin hule i december for at føde op til fire unger i et kuld, før hun igen kravler ud til marts med sine små hvide unger.

- Men flere unger er tidligere enten blevet dræbt eller de har ikke været levedygtige. Vi ved ikke altid, hvad der er sket, selvom vi har et lille kamera i hulen. For vi kan jo ikke kravle ind og spørge, siger Jens Sigsgaard og tilføjer, at stressede isbjørnemødre kan finde på at slå deres unger ihjel eller endda spise dem. 

I det hele taget lader Aalborg Zoo så vidt muligt isbjørnelivet gå sin naturlige gang. Således blander man sig hverken i parringen eller hjælper med fødslen. 

Til gengæld går datingtjenesten begge veje. Og i december kunne Aalborg Zoo gøre en hanisbjørn på den anden side af atlanten glad - da man sendte en huninsbjørn til Canada. Faktisk er der nærmest tale om et ægteskab, for Milak er emigreret og vender ikke tilbage. 

Denne hun er i øvrigt 100 procent hjemmedyrket i Aalborg Zoo. Hun blev født i 2008 og er den sidste unge Aalborg Zoo har haft.