Samfund

Ekspert svarede læserne: Bør du blive gentestet?

Har du arvelig sygdom i familien? Bør du blive testet? Chat med en af Danmarks førende professorer på området her

For første gang har forskere herhjemme nu kortlagt den samlede arvemasse hos raske danskere. Det betyder, at forskerne nu for eksempel kan finde ud af, hvilke sygdomme, man risikerer at få.

Arvemassen kaldes også genomet.

Læs også: Dine gener afslører om du bliver syg i fremtiden

Danskeres genom består i gennemsnit af 19.690 gener. Altså de arveanlæg, der bestemmer om vi bliver rød- eller sorthårede, hvor vi stammer fra og om vi disponeret for en bestemt sygdom. Men vil vi vide det? Det spørgsmål trænger sig mere og mere på i takt med teknologiens udvikling. 

Det er nemlig bare et spørgsmål om tid før vi alle kan få kortlagt vores fulde genom. Det første menneskelige genom blev kortlagt i 2007.  Dengang kostede processen 20 mia. kroner, men i dag er prisen faldet til et par tusinde kroner. 

I aften kan vi i 22Skammelsen fortælle, at Innovationsfonden mener, at vi bør kortlægge genomer allerede fra fødslen, hvor der alligevel tages en blodprøve  

Anne-Marie Gerdes er professor på afdelingen for klinisk genetik på Rigshospitalet.  Hun er imod, at man tester på den her måde fra barnsben.

Efter 22Skammelsen chattede hun om genom-undersøgelser her på tv2.dk.  Du kan se hendes svar på spørgsmålene herunder