Samfund

Pegidadk-arrangør i 2010: Halvdelen af muslimerne er indavlede

Hver mandag fremover har demonstranter fra den nystartede forening Pegidadk tænkt sig at gå en tur med fakler for at manifestere, at de er imod fundamentalistisk islam i Europa og for demokrati og ytringsfrihed.

I København, Aarhus og Esbjerg demonstrerede foreningen mandag aften. I alle tre byer blev der samtidigt demonstreret imod Pegidadk. Alle tre moddemonstrationer havde flere fremmødte demonstranter end Pegidadk.

De seneste par dage har kritikken og debatten om Pegidadk bølget frem og tilbage.

Den overordnede kritik handler om, at Pegidadk skaber en dyb kløft mellem muslimer og ikke-muslimer ved at tegne fronterne meget tydeligt op. Derudover er Nicolai Sennels, der er stifter og talsperson for foreningen, blevet kritiseret for tidligere at have udtalt en skarp kritik imod muslimer generelt. Samt kritiseret for, at hans udtalelser ikke hænger sammen med foreningens mål om udelukkende at kritisere islamister. Han er psykolog og tidliere folketingskandidat for Dansk Folkeparti.

Imod 'bølge af fundamentalisme':

For at blive klogere på kritikken interviewede TV 2’s Poul Erik Skammelsen mandag aften Nicholai Sennels i TV 2 Nyhederne klokken 22.00 og i morges blev foreningsstifteren interviewet af Ida Wohlert i Go' morgen Danmark. Førstnævnte interview kan ses øverst i artiklen, mens sidstnævnte interview er nederst i artiklen.

I det følgende har vi samlet spørgsmål og svar fra begge interview for at give et billede på, hvordan stifteren selv ser Pegidadk.

Hvad er det, I er imod? - Vi er imod den bølge af fundamentalisme, som nu ser ud til at banke på døren til vores lande (red. i Europa). Den har åbenbart medbragt en del vold, trusler og terror. Demonstrationerne eller aftengåturene er så en mulighed for danskerne, eller de almindelige danskere, for at gå på gaden og sige nej tak til det.

Hvorfor skal den her bevægelse overhovedet til Danmark (red. den udspringer af Tyskland)? - Ifølge Interpol er der op mod 5.000 krigere fra Islamisk Stat, der er på vej tilbage til vores lande, og vi kan ikke holde dem ude, fordi de har vores pas. Mange af dem har trænet i kamp, og mange er måske også lidt skøre af de ting de har oplevet og gjort. Politiet siger, at der er så mange, at de ikke kan holde styr på dem.

Det er kun den fundamentalistiske islam, I er imod eller hvad? - Der er sikkert nogle dele, der er gode, men der er også nogle dele, der er aggressive. Det er jo ikke alle muslimer, der tilslutter sig det. Men der er også dem, der tolker det meget bogstaveligt og siger: ”Alt, hvad der står i bøgerne (red. Koranen), det er helt perfekt og rigtigt”. Vi kan også se, at islamisk stat bliver ved med at citere fra de bøger der.

Ikke imod Islam

Du har skrevet en del om islam. I et citat fra internetsiden EuropeNews fra 2010, skriver du, at et groft skøn viser, at halvdelen af verdens muslimer er indavlede. Man kan godt få et indstryk af, at du simpelthen er imod islam som sådan og ikke bare islamisme?

- Ja, det er det med indgiftning. Nu så vi, at 70 procent at ægteskaberne i Pakistan er sådan, og i Tyrkiet ligger det på omkring 30 procent, mens tallene i Saudi Arabien er endnu højere. Det er jo ikke noget, man går ud og siger for at pege fingre af folk. Det er noget man siger, hvis man bekymrer sig for børns rige og lige mulighed for at opleve et menneskelivs fulde potentiale. Det er en skam, når sådan noget sker.

Det er jo bare et eksempel på noget, du har skrevet. Du er ikke imod islam som sådan, forstår jeg. Så lad mig tage et citat fra Angela Merkel, den tyske kansler, der har været meget meget skrap overfor Pegida og har sagt, at de har had i deres hjerter. Hun har også sagt, at islam hører til Tyskland. Hører islam til Danmark efter din mening?

- Den form for islam, der går ind for demokrati, ytringsfrihed og ligeværd imellem kønnene og som har fuld tolerence over for andre, der tror på noget andet end dem selv. Så passer det med vores kultur og grundlov osv. Og de skal også være velkomne til at komme til vores del af verden.

Hører islam til i Danmark? - Ja, den form for islam hører til. Den kan være her. Dele af islam.

Udenrigsminister Martin Lidegaard har været ude at advare imod jeres demonstrationer, fordi han mener I slår alle muslimer over én kam. Hvad siger du til den kritik? - Den er der jo slet ikke hold i.

'Går man ind for ytringsfrihed og demokrati er man velkommen'

I et læserbrev i Nordjyske skriver du: ”Halal er først og femmest mad for ekstremister. Hvor der findes halal-kød, kan der leve islamister. Hvor der ingen halal-kød findes, kan islamisterne ikke få mad. Et forbud mod halal-kød er den sikreste måde at sørge for, at islamister ikke har lyst til at være her.” Kan du stadig stå inde for de ord? - På den ene side er det rigtgt, på den anden side er det et fem eller seks år gammelt læserbrev, skrevet i den nordjyske avis.

Men det er dig, der har skrevet det? - Ja, det er mig, der har skrevet det. Det er lidt skarpt skrevet. Det kan jeg ikke stå inde. Det er klart, der er masser af muslimer, der godt vil have en fredelig del af islam, som bare handler om mad og et par andre ting.

Men hvorfor har du så skrevet det, hvis du ikke kan stå inde for det? - Hvad skal man sige, læserbreve skal være skarpe og korte. Det er også rigtigt det, der står.

Du fortæller, at jeres organisation først og fremmest er en bevægelse, der skal værne om ytringsfriheden og demokratiet og samtidigt modarbejde en fundamentalistisk islamisme. Men forstår du stadigvæk, at man kan anskue jeres bevægelse som en, der deler vandene meget kraftigt?

- Nej overhovedet ikke. Alle er inviterede. Der er ikke nogen, der bliver delt væk her. Så går man ind for ytringsfrihed og demokrati, så er man velkommen.

FAKTA: Så mange gik på gaden for og imod Pegida

Den islamkritiske Pegida-bevægelse stod bag flere demonstrationer mandag, som fik dens modstandere på gaden.

Moddemonstrationerne talte flere deltagere end Pegida-bevægelsens første demonstrationer i Danmark mandag aften.

Ifølge politiet forløb alle Pegida-demonstrationerne og moddemonstrationerne roligt.

Ifølge politiets var tilslutningen til demonstrationer og moddemonstrationer sådan:

 • København: 200 deltagere i Pegida-demonstrationen, 300 i moddemonstrationen
 • Aarhus: 30 deltagere i Pegida-demonstrationen, 300 i moddemonstrationen
 • Esbjerg: Her var det Stop Islamiseringen af Danmark (Siad), som organiserede demonstrationen. Mellem 70 og 100 deltagere, 400 moddemonstranter.

Kilde: Ritzau

Om PEGIDA

 • PEGIDA står for på tysk "Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes".
 • På engelsk hedder PEGIDA "Patriotic Europeans Against the Islamization of the West."
 • PEGIDA blev grundlagt som organisation i den tyske by Dresden i oktober 2014. Stifteren af organisationen hedder Lutz Bachmann.
 • Den første demonstration fandt sted i Dresden d. 20.oktober 2014 med kun en håndfuld mennesker. I de efterfølgende dage voksede antallet af demonstranter. Omkring 7500 personer demonstrerede d.1. december, hvor politiet talte 80-100 hooligans.
 • Omkring 25.000 demonstrerede d. 12. januar.
 • Stifter af PEGIDA-DK, Nicolai Sennels, har tidligere været medlem af Dansk Folkeparti.
 • Den første Pegida-inspirerede demonstration fandt sted i Haderslev den 5. januar og var arrangeret af blandt andre Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD).
 • Første demonstration arrangeret af Pegidadk fandt sted mandag d. 19. januar.
 • I dag finder anden demonstration arrangeret af Pegidadk sted i København.