- Jeg fortjener respekt, selvom jeg er roma!

- Jeg gør jo ikke noget forkert. Jeg viser respekt for alle andre i samfundet og fortjener vel derfor den samme respekt tilbage, selvom jeg er roma.

- Jeg gør jo ikke noget forkert. Jeg viser respekt for alle andre i samfundet og fortjener vel derfor den samme respekt tilbage, selvom jeg er roma. Jeg er fuldt integreret i det danske samfund, ligesom mange andre af de 10-12.000 romaer, der bor i Danmark. Sådan sagder Admir Ismanovski i Go’morgen Danmark på TV 2 mandag morgen.

Tidligere var det ikke altid, han var helt ærlig om sin baggrund, da han gerne ville undgå fordomme om romaer. I stedet nøjedes han med at sige, han var fra ex-Jugoslavien. Men i dag står han ved det.

Admir Ismanovski arbejder som kørelærer og er et af de gode eksempler. Men der findes også en del romaer, som ikke fungerer i det danske samfund - blandt andet den meget omtalte Levakovic-familie.

- Man er rigtig god i medierne til at komme med de negative historier, som vækker opmærksomhed. Men alle de gode mennesker, som har det fint og er glade for at være her, fortjener at have en normal tilværelse. Sigøjnere har jo også en minoritet i minoriteten… Mange tænker, at sigøjnere er noget af det værste, men det er det jo ikke, siger Admir Ismanovski.     

Betina Svinggaard er socialrådgiver i Helsingør, som er et af de steder, hvor der er den største koncentration af romaer i Danmark. Hun mener også, at Levakovic-familien er et særsyn. Men:

- Jeg oplever, at en af de store udfordringer er uddannelse. Man har ikke haft den store tradition for uddannelse i roma-kulturen, og det er blevet sværere og sværere at få job, hvis man ikke har en uddannelse. Og det gør det jo ofte også sværere at integrere sig i samfundet.

- Vi skal også gribe i egen barm i Danmark og sige, at vi jo ikke stillede krav dengang (i 60’erne og 70’rene, red.), fordi vi troede, at de skulle tilbage, siger Betina Svinggaard.  

Hør hele interviewet med Admir Ismanovski og Betina Svinggaard  i klippet ovenfor.         

- Man er rigtig god i medierne til at komme med de negative historier, som vækker opmærksomhed. Men alle de gode...

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Monday, January 19, 2015