Samfund

- Du er så fed, at det er pinligt at se på

Se Go' aften Danmarks interview med Jakob Hildebrandt Hansen i videoen ovenfor.

- Du er så fed, at det er pinligt at se på. Hvorfor udstiller du dig selv på den måde. Du tager pladsen fra andre folk. 

Den kommentar fik Jakob Hildebrandt Hansen, da han 17. januar var nede og træne i et fitnesscenter, og det fik den lokale folketingskandidat fra Liberal Alliance i Ringkøbing til at skrive et indlæg på Facebook

- Hvad fanden i helvede er det for en mentalitet vi har fået i Danmark? Jeg er ekstrem fed, det er jeg klar over, og jeg har heldigvis intet imod folk snakker om min vægt. Men næste gang i ser en overvægtig forsøge i et fitness center, så lad lige være med at snakke lort om personen. Personen er der sikkert, fordi personen prøver at tabe sig, og for at få det bedre med sig selv. Så hjælper det sgu ikke, der står nogle små møgforkælede unger og gør grin med de, der faktisk prøver, skriver han bl.a. 

- Som overvægtig kan det være rigtig svært at gå ned at træne, fordi folk netop peger fingre. Så går de triste hjem, og lover sig selv aldrig at gøre det længere. Det er sgu dårlig stil!! Næste gang i ser en overvægtig person i jeres fitness, så lad vær med at pege fingre. Giv personen et klap på skulderen og sig "godt gået" eller bare lad personen helt være.

En succes for overvægtige

- Jeg valgte at dele oplevelsen, fordi jeg ikke ville gå alene med den, og jeg vil sætte fokus på det, hvis andre har oplevet det samme, fortæller Jakob Hildebrandt Hansen til tv2.dk. 

Efterfølgende har over 8.000 personer "liket" opslaget, og det er blevet delt over 600 gange. 

- Jeg havde ikke troet, det ville gå viralt. Det er en succes for mig og overvægtige generelt, hvis bare én person læser det, siger Jakob Hildebrandt Hansen, som desuden har fået utrolig mange positive kommentarer.

Social fobi og folk der peger fingre

- Personligt betyder det meget, for det viser, at der er mange på min side. Men hvis jeg også skal tænke lidt ud over mig selv, så er det vigtigt, at der kommer fokus på overvægtiges problemer med den sociale fobi, de ofte har. Og når vi så endelig går ud, bliver der peget fingre af os. Nu er jeg så fuld af selvtillid, at det ikke går ud over mig. Men det kan sagtens være, det får bægret til at flyde over for en anden, som så ikke længere tør gå ud, siger 23-årige Jakob Hildebrandt Hansen, der er 190 centimeter høj og vejer 166,8 kilo - sidst han tjekkede. 

Jakob Hildebrandt Hansen vil ikke fortælle i hvilket fitnesscenter, episoden fandt sted. For han mener ikke, det er relevant. Han har selv taget dialogen med centeret, som har taget en snak med de involverede personer. 

- Jeg ved dog ikke, hvad konsekvensen blev for dem. Det interesserer mig sådan set heller ikke. Det vigtige er, at budskabet kommer ud, siger Jakob Hildebrandt Hansen og tilføjer, at han fortsat vil træne i centeret og at han ikke håber, fitnesscenteret har udvist de to personer. 

- For så får vi jo endnu mere et "os mod dem samfund".

Vil tabe sig 40 kilo

Faktisk begyndte han allerede i fitnesscenteret sidste år i håb om at tabe sig. Men siden blev han påkørt og måtte opereres i hånden. 

- Så jeg nåede mere eller mindre kun at træne i fire måneder. Nu er jeg klar igen efter genoptræning. Jeg spiller også amerikansk fodbold og har spillet håndbold i mange år. Men jeg har også spist derefter og følt, at jeg godt måtte det. Og det er det, jeg vil ændre nu, siger Jakob Hildebrandt Hansen. 

Hans mål er indtil videre at tabe sig 25 kilo og på sigt 40 kilo.

Handler om opdragelse

Jakob Hildebrandt Hansen mener medierne til dels er skyld i problemerne for overvægtige.

- Der er så meget fokus på kroppen i madprogrammer osv. Det er en naturlig udvikling, og sådan skal det også være, men desværre får det også konsekvenser for nogen.

Hvad løsningen så bør være, er svært at sige, mener Jakob Hildebrandt Hansen. 

- Men det handler mere om opdragelse og de folks egen selverkendelse og selvtillid. Det lyder som en kliché, men jo lavere selvtillid du har, jo flere fejl finder du ved andre folk. Jo mere du hviler i dig selv, jo mere kan du tage på dig.