Socialrådgivere efter Levakovic-vold mod ansatte: Et stigende problem

Se 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' på TV 2 PLAY Andet og sidste afsnit i dokumentaren om familien Levakovic løb over skærmen torsdag a

Se 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' på TV 2 PLAY

Andet og sidste afsnit i dokumentaren om familien Levakovic løb over skærmen torsdag aften, og her kunne seerne blandt andet se, hvordan ansatte ved Københavns Kommune har stået model til gentagne trusler fra både Gimi Levakovic og hans søster Diana Petrovic. Sidstnævnte indrømmede i programmet i øvrigt, at hun havde slået medarbejdere ved kommunen.

En intern undersøgelse, som Københavns Kommune har udarbejdet fremgår det blandt andet, at Gimi Levakovic på et tidspunkt har truet med 'at sprætte en medarbejder op'.

Og selvom familien Levakovic’ historie virker ekstrem, så er det ikke kun ansatte ved Københavns Kommune, der kæmper med voldelige borgere. Det forklarer formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau.

- Det er et stigende problem for os. Her går kurven lodret opad for os. Det er helt uacceptabelt, og det er særligt alvorligt i de tilfælde, hvor truslerne kommer fra folk, der har en baggrund i organiseret kriminalitet, for det er dem, der kan finde på at gøre alvor af truslerne, siger Majbrit Berlau.

Gør alt for at bekæmpe problemet
I en undersøgelse, som foreningen udarbejdede i 2013 fremgår det, at 21 procent af alle landets socialrådgivere har oplevet trusler om vold inden for det foregående år.

Og to procent har oplevet fysisk vold i samme periode.

Men problemet er ikke nyt, og man har allerede gjort meget for at gøre forholdene bedre for socialrådgiverne, siger formanden.

- Vi gør alt, hvad vi kan, og der er ekstremt fokus på det i systemet. Men det kommer også an på, hvordan man håndterer problemet i fremtiden. Det er klart, at sådan nogle enkeltsager her kan dukke op fra tid til anden, men der er gjort meget for at undgå det.

Særtilfælde
Familien Levakovic kom til Danmark i 1970'erne og har siden kostet det danske samfund adskillige millioner kroner i offentlige ydelser. En intern revision ved Københavns Kommune har blandt andet vist, at familien på fire år har modtaget omkring 17 millioner kroner.

Men ifølge Majbrit Berlau skal man ikke sammenligne familien Levakovic med den almene kontanthjælpsmodtager.

- Det er meget usædvanligt, men vi kender godt tilfælde, hvor det lykkes folk at gå under radaren. Men langt de fleste er lovlydige mennesker, der forsøger at komme videre i tilværelsen, siger Majbrit Berlau. 

Efterlyser opbakning
Hun advarer derfor politikerne på Christiansborg om at ændre lovgivningen på baggrund af Levakovic-familien. Hun efterlyser derimod mere politisk opbakning til det svære arbejde socialrådgiverne udfører.

- Vi vil gerne have, at politikerne står mere på mål for den lov, der er så svær at administrere, for når vi oplever, at vores socialrådgivere udsættes for vold og trusler, så vil vi også gerne have at politikerne støtter op hele vejen rundt, siger Majbrit Berlau.

Se begge afsnit af dokumentarprogrammet 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' på TV 2 PLAY her.

Kommunerne kæmper i stigende grad med voldelige borgere. - Det er særligt alvorligt i de tilfælde, hvor truslerne...

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Thursday, January 15, 2015

Fakta om vold mod socialrådgivere

Ifølge en undersøgelse foretaget af Dansk Socialrådgiverforening er vold og trusler mod offentligt ansatte ikke noget sjældent fænomen.

21 procent af alle socialrådgivere har oplevet trusler om vold inden for det seneste år. (2013)

2 procent har oplevet fysisk vold inden for det seneste år.

Fordelt på de forskellige områder forholder det sig således:

Hos jobcentrene: 23 procent været udsat for trusler

På børnefamilieområdet: 31 procent.

Inden for arbejdet med socialt udsatte: 32 procent.

Kilde: Dansk Socialrådgiverforening