Samfund

Vi er blevet bedre til at yde førstehjælp

De seneste ti år har markant flere danskere givet livreddende førstehjælp, inden ambulancen når frem. I 2002 var der givet såkaldt hjertelungeredning i forbindelse med 19 procent af hjertestoptilfældene, mens det tal i 2012 var steget til 64 procent, skriver Berlingske Tidende.

- Det gør vores mulighed for at få patienterne igennem med et godt resultat markant større. Jeg forventer, at tallet vil vokse, fordi danskernes villighed bliver større, siger Jesper Kjærgaard, overlæge på Rigshospitalet og formand for Dansk Råd for Genoplivning.

Guide: Sådan giver du førstehjælp ved hjertestop

Og ifølge Jesper Kjærgaard er der en markant sammenhæng mellem hvor hurtigt folk får hjælp og chancen for at overleve.

- Hjertestop uden for hospitalet er stadig en farlig sygdom, men tallene dokumenterer, hvor vigtigt det er, at man får givet hjertelungeredning i den tid, der går fra, at man har alarmeret 112, til den professionelle hjælp er fremme, siger han til avisen.

Flere viser interesse for at kunne førstehjælp

Også flere udbydere af førstehjælpskurser oplever, at der er flere, der viser interesse for at kunne førstehjælp.

- Flere ser det som et naturligt samfundsansvar at kunne hjælpe andre. Der har været en del oplysningsindsatser om, at det ikke er farligt at hjælpe, og at det virker, når man gør noget. Det har givet flere mod på at kaste sig ud i det, fordi det er noget, vi alle sammen kan gøre, siger Tina Donnerborg, som er chef for førstehjælp i Røde Kors til Berlingske Tidende.