Samfund

Bombe under dansk praksis: Omskæring kan føre til autisme

Drenge, der bliver omskåret inden de fylder 10 år, har dobbelt så høj risiko for at udvikle autisme sammenlignet med drenge, der ikke har haft deres penis under kniven. Det viser en ny undersøgelse Statens Serum Institut, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Undersøgelsens resultater er banebrydende og kan ifølge overlæge og professor Morten Frisch fra Afdelingen for Epidemiologisk Forskning på SSI, der står for undersøgelsen, være en "bombe under omskæringsprakssisen". I undersøgelsen har forskerne fulgt samtlige danske drenge, der er født i perioden 1994 til 2003 og kommet frem til, at drenge, der er omskåret inden 10-års alderen, har 46 procent større risiko for at udvikle autisme end drenge, der ikke er.

Der er ifølge forskerne en sammenhæng mellem autisme og en hård start op livet. Det er meget smertefuldt for nyfødte drenge at blive omskåret, og det er grunden til at forskerne peger på en sammenhæng mellem omskæring og en øget risiko for autisme.

- Der er tale om en robust og statistisk sammenhæng mellem rituel omskæring og autisme. Vores studie er naturligvis ikke noget entydigt bevis, men resultaterne er så overbevisende, at det bør give anledning til, at andre forskere fra andre lande med høj forekomst af omskæring i en fart får kigget på, om de kan finde en sammenhæng, siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.