Samfund

Bavarian tester ebolavaccine på raske forsøgspersoner

Forsøget på at finde en vaccine mod ebola er nu så langt, at Bavarian Nordic tester vacciner på mennesker.

Danske Bavarina Nordic er gået i gang med at afprøve en ebolavaccine på frivillige, raske forsøgspersoner. Det oplyser biotekselskabet, der tester vaccinen sammen med amerikanske Johnson & Johnson.

- Forsøget har til formål at undersøge sikkerheden og eventuelle bivirkninger ved vaccinationen, og det ventes, at rekrutteringen af forsøgspersoner kan afsluttes med udgangen af januar i år, skriver Bavarian i en pressemeddelelse.

Samlet vil 72 voksne, frivillige forsøgspersoner i fire grupper blive vaccineret med forskellige kombinationer af to vacciner - Bavarian Nordics MVA-BN Filo vaccine og AdVac-vaccinen udviklet af Crucell/Janssen, datterselskab i Johnson & Johnson.

Forsøgspersonerne får vaccine, der er blevet testet på dyr. Og her har forsøgene med en kombination af vaccinerne vist 100 procent beskyttelse mod den frygtede virus.

Bavarian Nordic indgik i oktober sidste år et samarbejde om at udvikle en vaccine mod ebola med Johnson & Johnson. Kontrakten har en samlet værdi på omkring 1,1 milliarder kroner.

Planen er, at man vil udvikle og producere ebolavacciner, som kan bruges til at inddæmme den igangværende epidemi i Vestafrika.

Og det danske biotekselskab forpligtede sig på daværende tidspunkt til at levere en million vacciner i år. Men allerede nu forventer Bavarian at være i i stand til at levere det dobbelte antal under samme kontrakt.

- Vi har på nuværende tidspunkt allerede produceret 400.000 doser af vores vaccinekomponent, så det tegner særdeles lovende, siger Ole Larsen, der er finansdirektør i Bavarian Nordic.

- Vi er meget glade for, at vi kan spille en rolle i forsøget på at dæmme op for det nuværende ebolaudbrud i Vestafrika, siger han i pressemeddelelsen.

Forsøgene kører lige nu i Storbritannien, men yderligere forsøg startes i USA senere på måneden og snarest derefter i Afrika.

Er udfaldet af forsøgene positivt, vil det muliggøre fase 2- og fase 3-forsøg på patienter, allerede når vaccinerne frigives til større kliniske forsøg i april.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, meddelte mandag, at antallet af bekræftede døde efter ebola epidemien er nået op over 8000.