Samfund

Kritik af kommune efter 'Tønderpigens' selvmordsforsøg

Pigen, som blev seksuelt misbrugt af sin egen far samt flere andre mænd i den såkaldte Tønder-sag, har ifølge Politiken været indlagt på psykiatrisk afdeling siden oktober 2014.

I et interview med avisen fortæller pigen, der går under det opdigtede navn Nadja, at 2014 har været et meget hårdt år for hende.

Til Politiken siger hun blandt andet:

- Jeg har det, som om jeg ligger i respirator og bliver holdt kunstigt i live. Jeg gør kun de mest basale ting, trækker vejret, spiser tre gange om dagen, sover lidt. Men jeg føler ikke, at jeg lever. Stod der et glas sovepiller foran mig lige nu, havde jeg spist dem. I artiklen fremgår det, at hun har forsøgt at begå selvmord flere gange - alligevel

Den dårlige psykiske tilstand, som "Nadja" befinder sig i, har udløst tvivl om kommunernes håndtering af sagen. Tvivlen kommer fra flere sider og går på, at det såkaldte efterværn, der skal sørge for at tage sig af unge, efter de bliver myndige, ikke fungerer i optimalt i flere kommuner.

Myndighederne skal koordinere

Direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, forklarer, at det er utrolig vigtigt for en pige som "Nadja" at få ordentlig hjælp.

- Generelt har kommunerne mulighed for at tilbyde efterværn, og det er der desværre mange kommuner, som svigter. Det vil sige, at man tager fat i dem, som man har haft fat i, før de var 18, og også efter de var 18, og bliver ved med at følge dem. Nadja her har brug for en koordineret professionel indsats, og den historie, der ruller sig op her, viser jo også, hvor vigtigt det er, at myndighederne koordinerer, altså det psykiatriske system, kommuner og andre, som er indblandet i livet, har en meget tæt kontakt for at kunne give pigen den professionelle hjælp, som hun har brug for, siger Rasmus Kjeldahl til TV 2 NEWS.

Lars Uggerhøj, professor ved Institut for sociologi og socialt arbejde ved Aalborg Universitet mener ligeledes, at kommunerne sandsynligvis har svigtet.

- Det, der er forskellen på før og efter, man er 18 år, er, at kommunen kan iværksætte nogle tvangsforanstaltninger før man er 18 år, fordi man ønsker, at der skal iværksættes støtte, mens man efter det 18. år, som i det her tilfælde med Nadja, skal være indstillet på at samarbejde. Men der er helt klart nogle muligheder, og der er nok meget, der peger på, at de muligheder ikke udnyttes ordentlig ude i kommunerne, vurderer han for TV 2 NEWS.

- Kommunen burde i denne sag have sat bremsen i tidligere, siger Lars Uggerhøj yderligere.

Tøndersagen begyndte i august 2005, da politiet i Sønderborg modtog et anonymt tip og indledte en undersøgelse.

Faderen blev i 2007 idømt 10 års fængsel.