Samfund

Analyse: Etniske danskere i mindretal flere steder

Etniske danskere er godt på vej til at blive minoriteter i flere postnumre landet over.

Ugebrevet A4 har analyseret, hvor mange personer med indvandrerbaggrund der bor i hvert postnummer i Danmark. Og i postnumrene 5240 Odense NØ, 2660 Brøndby Strand og 8220 Brabrand er de etniske danskere ved at være i mindretal.

 Analysen bygger på tal fra Danmarks Statistik. Den dækker indvandrere, flygtninge og børn af begge grupper og viser også, at indvandrerne bor tættest i postnumre i København, Aarhus, Odense og Aalborg, men også i 6705 Esbjerg Ø og 9220 Aalborg Øst har mange valgt at slå sig ned.

 Omvendt er 99 procent af alle borgere etniske danskere på Anholt og Bagenkop på Langeland.

 Generelt har landområderne meget få beboere med indvandrerbaggrund, mens der i byerne kan være voldsom forskel på sammensætningen af beboere fra kvarter til kvarter. Blandt andet bor få indvandrere i centrum af København, men mange i København N. Og mens meget få indvandrere bor i Hinnerup, så har næsten hver tredje indvandrerbaggrund i nabopostnummeret Tilst nær Aarhus.

 Borgmesteren i Brøndby mener, at indvandrerne er for ulige fordelt i kommunerne.

- Hvis man ønsker en rimelig harmoni i samfundet, er fordelingen af indvandrere skæv. Men jeg skal ikke sige noget ondt om de etniske borgere, og vi vil ikke sparke folk ud ad kommunen, siger Ib Terp (S) til Ugebrevet A4.

Han kan godt forstå, at mange indvandrere søger mod Brøndby Strand. Det er her, de kan få en lejlighed nær hovedstaden, fordi der er mange almene boliger. Når de skriver sig på venteliste, bliver de anvist en bolig efter tur - og det benytter mange sig af.

- Vi har meget ringe chance for at påvirke ventelisten. Men vi giver ikke op, siger borgmesteren.

 Selv om postnumre huser mange personer med indvandrerbaggrund, bor de ofte i enkelte kvarterer. For eksempel skærer Silkeborgvej i Brabrand området op i to. På den sydlige side af vejen mod søen bor danskerne i store villaer. På den nordlige side ligger Gellerup Parken, hvor der bor klart flest indvandrere.

 Det er typisk i de almennyttige boligområder, at indvandrerne slår sig ned, forklarer Troels Schultz Larsen. Han er lektor på Roskilde Universitet og forsker i forsømte boligområder.

- Man skal ikke bevæge sig særligt langt, så er man ude af områderne. Det er tvivlsomt at bygge tesen om parallelsamfund op omkring de steder, hvor der bor mange indvandrere, for det er små boligområder, det drejer sig om, siger han til Ugebrevet A4. Troels Schultz Larsen peger på, at både i USA og Europa findes langt større områder, hvor der næsten kun bor indvandrere.

Odenses borgmester Anker Boye (S) siger, at det er klart for alle, at der er udfordringer i Vollsmose. Men de mange unge indvandrere i området rummer også et potentiale for Odense. Gennemsnitsalderen i Vollsmose er helt nede på 31 år.

- Vi har en masse unge mennesker, som vi har behov for i forhold til at sikre den nødvendige arbejdskraft i byen i fremtiden. Det kræver selvfølgelig, at de uddanner sig, og den gode nyhed er, at det er de begyndt på, siger Anker Boye til Ugebrevet A4.