Ekspert: Præst kan fyres for at afvise Jesus-historie

Sognepræst i Sydhavn Sogn i København Per Ramsdal kan miste præstekraven, hvis han står fast på sin udtalelse om, at "det er svært at tro på, at Jesus gik ud af graven rent fysisk". Det skriver Kristeligt Dagblad. Udtalelsen giver belæg for at indlede et forløb, som kan føre til en afskedigelse af den aktivistiske københavnerpræst, vurderer flere fagfolk.

Retsteolog Kristine Garde vurderer, at Per Ramsdal sandsynligvis vil miste sin stilling, hvis sagen skulle havne i præsteretten.

- Vi ved, at han er indkaldt til en tjenstlig samtale (med biskoppen, red.) på baggrund af sine udtalelser, men ikke, hvad der kommer ud af samtalen. Men det kan jo også være, at de to parter enes om en fælles udtalelse, hvori præsten undskylder sine udtalelser, for de er helt uforenelige med hans ansættelse og position som sognepræst i den evangelisk-lutherske kirke, hvor han har skrevet under på præsteløftet. Hvis biskoppen er tryg ved det, kan han så lade ham fortsætte i embedet, siger Kristine Garde.

Retsteologen mener, at Per Ramsdal under alle omstændigheder skal modtage ekstraundervisning i grundlæggende kristendom som en efterfølgende sanktion.

- Han skal som præst ikke sige, at han stikker nødløgne og ikke tror på kristendommens helt grundlæggende dogmer, men føre en troværdig tale over for menigheden. Det, han har sagt offentligt, er både teologisk og disciplinært uacceptabelt, og min vurdering er, at sagen retsteologisk er mere alvorlig end Grosbøll-sagen i sin tid, siger Kristine Garde.

Hun havde helst set, at Per Ramsdal med øjeblikkelig virkning var blevet suspenderet for at beskytte ham selv mod yderligere belastende udtalelser i offentligheden inden en afklarende tjenstlig samtale.