Spildtid på sygehuse: - I Horsens har vi ændret arbejdsform

TV 2 Nyhederne har gennem de seneste dage undersøgt, hvad tiden går med i sygehusvæsnet. Resultatet er, at alt for meget tid går med udfyldning af skemaer og registrering i forældede IT-systemer.
Det er meldingen fra sygeplejersker, læger og sosu-assistenter over det meste af landet, som er bekymrede for den stigende mængde af skrivebordsarbejde samtidig med, at der bliver mindre og mindre tid til patienterne.
På Regionshospitalet i Horsens har man imidlertid forsøgt sig med en arbejdsform, der anses for et solidt skridt i den rigtige retning. I foråret 2013 flyttede man således så mange registreringer ud til stuerne, som muligt. Det har betydet, at læger og sygeplejersker eksempelvis både læser og skriver journalerne på stuerne hos patienterne.
- Ved at flytte registreringen ud til patienterne, husker man bedre. Vi skal ikke huske seks til otte patienter men kan tage én af gangen, og vi får straks ansigt på vedkommende, siger Kirsten Lysdahl, afdelingssygeplejerske hjertemedicinsk afsnit og fortsætter:
- Der er enkelte blandt personalet, der har haft svært ved at forlade kontoret, men så har vi taget en snak om det, og så har det fungeret. Patienterne bliver også i højere grad inddraget, når journaler bliver skrevet på stuen. Og for personalet bliver der færre afbrydelser i arbejdet, hvilket giver et bedre arbejdsmiljø, lyder det.
Ud over at skrive journalerne ude på stuerne, har man desuden skåret ned på antallet af registreringer, fortæller Kirsten Lysdahl.
- Der er selvfølgelig nogle lovmæssige krav, der skal opfyldes, men det er lykkedes os at skære ned på noget af det, vi selv har besluttet at registrere.