Samfund

Vi vil stadig gerne være sammen med den eneste ene

De fleste danskere tror på monogami, men med årene finder mange det sværere at tænde på deres partner. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Megafon.

I målingen erklærer 90 procent af de danskere, der er i et parforhold, og som vil svare, at de praktiserer monogami. Altså sex med kun en partner. Og næsten lige så mange har tænkt sig at blive ved med det, skriver Politiken søndag.

Mange af svarpersonerne indrømmer dog, at som årene går, bliver det sværere at finde lysten til at have sex med den samme partner, at finde frem. Det siger 40 procent af svarpersonerne.

Invester mere i parforholdet

Professor i sexologi på Aalborg Universitet Christian Graugaard peger ifølge Politiken på, at paradokset opstår i spændingsfeltet mellem tryghed og frihed - og at det er blevet skærpet siden 1960'erne, fordi det i stigende grad er blevet muligt at orientere sig i forhold til lyst i stedet for pligt i sit parforhold.

Parterapeut og forfatter Gitte Sander mener dog ikke, at alle de adspurgte i målingen ikke har været helt ærlige omkring deres monogami, fordi andre undersøgelser viser, at mellem 20 og 40 procent har prøvet at være utro i deres parforhold.

Både Graugaard, Sander og andre eksperter råder dog folk til at 'investere mere i at tale om og udvikle deres parforhold'.

- Måske endda springe et enkelt maratonløb over og bruge energien på hinanden i stedet for. Ellers risikerer forholdet at visne eller gå til i misforståelser, frustrationer og skyld, siger Christian Graugaard til Politiken.