Samfund

Læger og sygeplejersker: Vi spilder vores tid

Alt for meget tid i sygehusvæsnet går med at udfylde skemaer og registrere i forældede IT-systemer.

TV 2 har talt med sygeplejersker, læger og sosu-assistenter over det meste af landet, der er bekymrede for den stigende mængde af skrivebordsarbejde, samtidig med at der bliver mindre og mindre tid til patienterne.

I de senere år, er behovet for at dokumentere og registrere alt hvad sygehuspersonalet foretager sig vokset. Alt sammen for at sikre, dels at der ikke bliver begået fejl, og dels at driften af sygehusene bliver så effektiv som muligt.

Men, det har ifølge ledende overlæge Ejler Ejlersen fra Vejle Sygehus, paradoksalt nok betydet, at sygehusene i jagten på effektivitet, er blevet mere ineffektive.

- Der er et ønske om at være effektive, og der er et ønske om den gode kvalitet. For at fremme kvaliteten og effektiviteten, så har vi ledt efter nogen steder vi kunne slå ned, og gøre mere effektive. Det har, i hvert fald nu i en periode, betydet, at vi er mindre effektive, fordi vi bruger så frygtelig meget tid på at finde ud af, hvordan vi kan blive mere effektive,siger Ejler Ejlersen.

TV 2 har talt med en række sosu-assistenter, sygeplejersker og læger på hospitaler rundt omkring i landet. Mange er bekymrede for den stigende mængde dokumentations- og registreringsarbejde, som de skal bruge deres tid på, deriblandt læge Peter-Martin Krarup fra Bispebjerg Hospital.

- Jeg kunne godt ønske mig et bedre IT-system. Jeg kunne godt ønske mig, der var mere tid til patienterne. Det er langt fra altid, at jeg kan leve op til den omsorg, jeg gerne vil drage for mine patienter. Effektivisering er godt til en vis grænse, men når man kommer ud over den her grænse, så går det nok ud over patienternes følelse af helhed, siger Peter-Martin Krarup.

TV 2 sætter i de kommende dage fokus på problemstillingen og vil meget gerne høre fra seere og læsere, der har oplevet konsekvenserne af, at læger og sygeplejersker har mindre og mindre tid til patienterne, og skal bruge en stadig større del af deres arbejdstid bag et skrivebord.

Skriv din historie til os her.