Families triste jul: Fyrværkeri skræmte vores hest til døde

16x9
Her ses Ea Aarestrup sammen med hesten Lukas. Foto: Ea Aarestrup

”Jeg har en bøn til alle…” Sådan indleder 17-årige Ea Aarestrup fra Slangerup på Sjælland en Facebook-opdatering, hun skrev lillejuleaften. Få t

”Jeg har en bøn til alle…”

Sådan indleder 17-årige Ea Aarestrup fra Slangerup på Sjælland en Facebook-opdatering, hun skrev lillejuleaften.

Få timer forinden havde alt været fryd og gammen på gården, hvor hun bor på sammen med sin familie. Ea var inde i huset sammen med sin mor, da der pludselig lød højt fyrværkeri udenfor, fortæller hun til tv2.dk

- Min morfar kom løbende ind og sagde, at vores heste var løbet væk, da de blev forskrækket af fyrværkeriet.

- Min mor og jeg skyndte os at køre efter hestene, der var løbet mod landevejen. Da vi kom derhen, holdt der en masse biler, og der vidste vi, at der var sket noget.

Den mindste af hestene, en Shetlandspony som Eas lillebror Birk var ved at lære at ride på, var blevet påkørt og slynget ind på en mark.

- Jeg har været i praktik som dyrlæge, og tjekkede ham med det samme, men der var ikke nogen puls. Jeg brød fuldstændigt sammen, men det eneste jeg kunne tænke på var, at der ikke måtte ske noget med de andre heste.

Det værste mareridt
En efter en fik Ea sammen med sin morfar og naboer indfanget de andre heste og fulgt dem tilbage til stalden, Lukas måtte hun lade ligge til dagen efter.

- Det er enhver hesteejers værste mareridt at opleve sådan noget her. Jeg har oplevet mange aflivninger, men man er slet ikke forberedt på, at se sin hest ligge død på vejen.

- Dagen efter måtte vi ned og hente Lukas. Vi syntes det var rarest, at han kom hjem, indtil der kunne komme nogen og hente ham efter jul.

Ønsker fokus på problemet
”Jeg har en bøn til alle… Jeg vil virkelig bede folk om at tænke sig en ekstra gang om, når de fyrer fyrværkeri af. Ifølge loven må der IKKE fyres fyrværkeri af før d. 27. december til d. 1. januar, vær sød at overholde dette, så andre undgår det jeg var ude for her til aften. Sov sødt baby Lukas, ” skriver Ea Aarestrup i hendes Facebook-opdatering.

Opdateringen er vokset fra et par hundrede delinger samme aften til over 11.000 i skrivende stund, og det glæder Ea Aarestrup.

- Jeg havde ikke regnet med, at det ville blive delt så meget på Facebook, jeg tænkte bare, at det var min måde at komme ud med mit budskab. Jeg er glad for, at det er delt så meget, så problemet får mere fokus.

- Der er en grund til, at vi har en fyrværkerilov. Jeg tager forbehold imellem den 27. og 1. december, og sørger for, at alle vores dyr er inde i huset, når der bliver skudt fyrværkeri af. Der var ikke nogen af os, der regnede med, at der blev fyret krudt af allerede den 23. december.

Svært at komme igennem julen
Den triste hændelse har påvirket familien rigtig meget henover julen, forklarer Ea.

- Der har været en trykket stemning, det var jo min lillebrors hest, så vi har ikke kunne tale så meget om det.

- Det har været svært at komme igennem julen, det har været underligt, ikke som jeg regnede med, siger hun.

Ved at klikke her, kan du på borger.dk læse mere om, hvordan du omgås fyrværkeri.