Chokeret? Så lang tid bruger sygeplejerske IKKE på patienterne
TV 2 har fulgt en sygeplejerske med et stopur på en almindelig vagt.
Formålet var at få et billede af, hvor meget tid der reelt bruges i direkte kontakt med patienterne og hvor meget, der opsluges af alt muligt andet.
Stikprøven viste, at sygeplejerske Dorthe Lyngby anvendte 18 procent af sin tid på patientkontakt, mens 53 procent gik med dokumentation og registrering. 29 procent af tiden gik til andet, herunder møder, pauser og transport rundt på hospitalet.
- Vi bruger alt for meget tid på dokumentation. Man bliver hele tiden bremset. Og det går udover patienterne, siger Dorthe Lyngby, 48-årig sygeplejerske på akutmodtagelsen på Vejle Sygehus.
Det er blandt andet medicinforbrug, målinger, behandlinger og samtaler, der skal dokumenteres i så rigeligt omfang, at det altså optog over halvdelen af Dorthe Lyngbys 8-timers vagt.
- Jeg kan godt se, det giver mening at dokumentere, hvad vi foretager os. Men omvendt er det mange gange, vi skal hen og starte en computer op. Og det er tid, der går fra patienten hver gang, siger Dorthe Lyngby.
Kritikken rettes særligt imod, det der i sundhedsfaglige kredse kendes som dobbeltdokumentation. Visse data skal indtastes flere steder, fordi computersystemerne ikke altid snakker sammen. I nogle tilfælde noteres målinger både i hånden og på computer.
TV 2 har talt med sygeplejersker over hele landet. Overalt har meldingerne samstemmende været beklagelser over alt for meget dokumentation og registrering – og for lidt tid med patienterne.
- For mange af os gælder det, at dengang vi blev besluttede os for at blive sygeplejersker og tog uddannelsen, så var det ikke sådan her, vi havde troet, det ville være, slutter Dorthe Lyngby.
TV 2 har netop nu fokus på problemstillingen og vil gerne høre fra seere og læsere, der har oplevet konsekvenserne af, at sygeplejersker og læger har mindre tid til patienterne på grund af dokumentation.
Dansk Sygeplejeråd opfordrer til ændringer
Hos Dansk Sygeplejeråd er man frustreret over den øgede registrering på sygehusene.
- Der tilføres en række nye registreringer, og samtidig bliver der ikke taget andre væk. Det betyder, at mere og mere tid går på den her registrering, som, for en del af dets vedkommende, er meget unødvendigt, siger formand Grethe Christensen til TV 2 Nyhederne.
Hun har selv et eksempel fra et nordjysk sygehus.
- Jeg oplevede, at anæstesisygeplejerskerne kunne fortælle, at når de bedøver en patient til en operation, så er der ofte seks steder, hvor de skal registrere data på den samme patient, siger Grethe Christensen og opfordrer til, at der udvikles systemer, der taler bedre sammen.
Har du oplevet, at personalet på de danske sygehuse ikke har haft tid til dig eller en pårørende? Skriv din historie til os.