Samfund

Håndværkerfradraget forsvinder: Panik før lukketid

Håndværkerne landet over har ekstra travlt i øjeblikket. Flere vil nemlig gøre krav på muligheden for at få del i BoligJobOrdningen – også kaldet håndværkerfradraget, inden det ophører ved årsskiftet.

En ordning der giver et fradrag på op til 15.000 kroner per mand per husstand.

Hos 3byggetilbud.dk, der er Danmark største formidler af byggeopgaver, kan man i høj grad mærke, at håndværkerfradraget snart ophører.

- Der er rigtig meget run på, det er der ingen tvivl om. Det betyder, at vi har rigtig, rigtig travlt. Det betyder også, at vi i år for første gang nogensinde i firmaets 15 års historie, bliver nødt til at være på arbejde mellem jul og nytår, siger Maria Carlsen, der er kommunikationschef hos 3byggetilbud.dk.

Håndværksrådet: Helt forkert tidspunkt

Hos Håndværksrådet ærgrer man sig over, at håndværkerfradraget snart får sin ende.

- Det er et helt forkert tidspunkt. Der er andre positive effekter af denne ordning. Det kvæler sort arbejde, det højner kvaliteten af det renoveringsarbejde der bliver foretaget i private hjem, og det skaber aktivitet og beskæftigelse, siger Jacob Thiel, der er cheføkonom hos Håndsværksrådet.

Ifølge branceorganisationens beregninger har håndværkerfradraget i alt skabt ca. 5.000 job i Danmark, og 56 procent af Håndværksrådets medlemmer forventer, at deres omsætning vil falde, når den såkaldte bolig-job-ordning ophører 1. januar.

Håndværkerfradraget blev indført den 1. juni 2011 af den daværende VK-regering og skulle kun gælde til og med 31. december 2012. Den nuværende regering har videreført ordningen til 2013 og 2014, men den vil ikke gælde i 2015.

Håndværkerfradrag

Har du fået lavet arbejde i din bolig, der kan gå ind under håndværkerfradraget, kan du fradrage op til 15.000 kroner per voksen person i husstanden. Fradrager du det maksimale beløb på 15.000 kroner sparer du cirka 5.000 kroner i skat.

Ægtepar eller samboende kan fradrage i alt 30.000 kroner og på den måde kan de spare 10.000 kroner i skat.

Det er håndværkernes arbejdsløn, du kan fradrage.