- Jeg er ikke genert, jeg er introvert
Hvis Camilla er forsvundet til en fest, står hun sikkert ude på badeværelset. Med hænderne om håndvasken, mens hun fortæller sit spejlbillede, at det hele nok skal gå.
Rigtig ærgerlig over, at hun er sådan én, der har behov for at gå ud og gemme sig for de andre.
- Jeg er ikke genert. Jeg er introvert, og det er okay, siger Camilla Lærke Lærkesen, der er 22 år gammel og bor på Christianshavn, på kanten mellem Amager og det indre København.
En af mange
Camilla læser retorik på universitetet – men er ikke god til samtaler og samvær, hvor folk omkring hende taler højt og meget. Hun lukker sig inde i sig selv og bliver hæmmet – og Camilla er ikke alene.
Eksperter gætter på, at mellem en fjerdedel og halvdelen af danskerne er overvejende introverte – en personlighedstype, der allerede blev beskrevet af Carl Gustav Jung omkring 1920.
TEST DIG SELV: ER DU INTROVERT
Hvor introverte defineres som mennesker, der henter energi ved at være alene – modsat de ekstroverte, der trives i forsamlinger og i stadig dialog med omgivelserne.
- Hvis det er rigtig slemt og jeg er gået ud på toilettet til en fest, så kan jeg godt stå og tale til mig selv i spejlet. Du kan godt. Måske forbereder jeg noget, jeg kan gå ud og sige. Hvordan, jeg skal sige det, og til hvem. Andre gange slår jeg bare brættet ned og sidder lidt og tjekker Facebook og tænker, at det er rart at være alene, siger Camilla.
Introvert er normalt
Camilla Lærke Lærkesen har valgt at fortælle åbent om sin måde at reagere på – fordi hun er træt af at finde på udveje og undskyldninger, når hun ikke magter at gå til en fest. Fordi det ikke skal være flovt at være introvert – det er bare en anden måde at være på - fordi hun synes, at historien skal fortælles.
Hun er træt af de hvide løgne, der forklarer afslaget til en invitation: Et tidligt job næste morgen, en familiefødselsdag, en vigtig opgave – kæresten, der skal hentes i lufthavnen, en aftale om småkager hos bedstemor – hvad som helst andet end 'jeg har bare ikke lyst i dag'.
- For et par uger siden skulle jeg til julefrokost med studiet. Jeg glædede mig faktisk, for her det første halve år har jeg allerede fået en del venner, siger Camilla i en strøm af ord, der ikke tyder på nogen sociale fobier.
Skræmmende lodtrækning
Trøjen er rød, hun understreger sine ord med små håndbevægelser – og hendes blik er direkte og smilende.
Vi er to mennesker på en fyldt cafe – men det er helt ok. De andre er bare en del af rummet – og samtalen mellem os kan Camilla fint styre.
- Jeg har ingen problemer, når vi er to, for jeg er jo ikke genert. Heller ikke, når jeg kan holde mig til folk, jeg kender. Og det var også derfor, jeg havde det fint med julefrokosten. Altså lige til det øjeblik, da jeg stod samme eftermiddag med et par veninder, og vi fandt ud af, at bordplanen blev bestemt ved lodtrækning, siger Camilla.
- Min første tanke var: Shit, hvordan kommer jeg ud af det her, siger Camilla, der alligevel tog sig sammen og gik med til festen. I en ny kjole, hun følte sig godt tilpas i – men med hjertebanken og svedige håndflader, da hun ved indgangen til festen trak en lille seddel med en mintgrøn firkant på.
Alle talte på én gang
Et bord, hvor de andre viste sig at være rigtig gode til at tage ordet.
- Det er samtalen med mange på én gang, jeg ikke kan håndtere. Så er der én, der siger noget, og så er der en anden, der bryder ind. Pludselig er samtalen slut, og jeg har slet ikke været med, siger Camilla – der da også stak af fra bordet og satte sig hos veninderne midt under middagen.
- Jeg tænkte, at alle kiggede. Jeg var virkelig bange for at fornærme nogen. Det føltes ikke normalt, men der var ingen, der sagde noget, siger Camilla.
Og sådan er det ofte for introverte. I en verden, hvor de ekstroverte har de gode netværk og laver reglerne, kan en introvert bruge uanede mængder af energi i forsøget på at afkode, hvordan folk omkring dem forventer, de skal agere.
Stille kan være kloge
For det at være stille og eftertænksom bliver ikke værdsat, og ifølge psykolog og specialist i psykoterapi, Lise August, bliver introverte ofte opfattet som mindre intelligente, end de er:
- De kan gøre fantastiske ting på arbejdspladsen. De er vedholdende og kan blive gode ledere. Men det bliver ikke set - ikke værdsat. Stilhed bliver ofte påhæftet negative etiketter. På den ene side kan de introverte føle, at de mister sig selv, hvis de råber op. Men på den anden side mister de muligheder og risikerer at spænde ben for deres egen karriere, hvis de ikke gør, siger Lise August.
Og introverte kan have svært ved at afkode de ekstroverte, kan de ekstroverte opleve en fåmælt introvert som overlegen, bedrevidende eller negativ.
- Men i virkeligheden tænker de sig bare om, før de taler, siger Lise August.
Er ikke handikappet!
Eller også tror de ekstroverte, at den introverte kort og godt er social hæmmet.
- En af mine gode venner fortalte mig glad, at man kan få handicaptillæg til sin SU, når man lider af social angst, siger Camilla.
For det havde en af hans andre veninder netop fået – og det måtte da også være noget for Camilla, tænkte han.
- Jeg ved, det var sagt i bedste mening. Han sagde, at jeg jo heller ikke behøvede at være rigtig bange – det var vel også ok, hvis jeg bare havde det lidt svært, siger Camilla og ryster på hovedet.
TEST DIG SELV: ER DU INTROVERT
- Smigrende, det var det ikke. Og heller ikke aktuelt. Jeg har ikke social angst. Jeg er introvert, og introversion er ikke en diagnose, der skal afhjælpes, det er en måde at være på, der skal omfavnes og anerkendes, siger Camilla – der ved at stå frem med sin historie håber, at andre vil se, at vi alle er forskellige, og at hun hverken er sur eller kedelig, bare fordi hun ikke danser på bordene ved den først komne lejlighed.
- Jeg tror, jeg bekymrer mig over, hvad andre tænker, fordi at jeg er bange for, at de dømmer mig ude af fællesskabet og holder op med at invitere – og jeg vil jo gerne med. Bare ikke hver gang, siger Camilla.