Samfund

- Introverte tænker sig jo bare om, før de taler

Camilla Lærke Lærkesen viser med hænderne, hvordan hun stak af. Helt tæt på muren og rundt om hjørnet. Hurtigt, så ingen så hende.

- Vi var omkring 30, der var til fest. Jeg blev helt træt, de talte alle sammen, siger Camilla Lærke Lærkesen, der er 22 år gammel og introvert.

Introvert, så samtaler mellem mange gør hende træt - så hun tænker, at andre måske betragter hende som sær.

- Det er forskelligt, hvordan man gør det op - nogle undersøgelser siger, at halvdelen af alle er introverte, mens andre anslår, at det er omkring en fjerdedel, siger Lise August, der er psykolog og specialist i psykoterapi.

TEST DIG SELV: ER DU INTROVERT?

Hvor de ekstroverte trives i sociale sammenhænge, føler de sig let ensomme alene. Samværet med andre giver dem energi - og de yder godt på jobbet i samarbejde med andre. Ekstroverte er ikke bange for at tage ordet - og modsat introverte trives de fint i åbne kontorlandskaber.

Ofte lidt af hvert

Mens introverte mere søger indad og ofte er længere tid om at komme på banen i sociale sammenhænge. De er grundige og gode til at fordybe sig, trives godt i eget selskab, arbejder gerne alene og har brug for at genoplade efter socialt samvær.

Og i virkeligheden har de fleste har både ekstroverte og introverte træk. Den samme person kan både få tilført energi i sociale sammenhænge - og andre gange have behov for at lukke døren og slukke telefonen.

- Sådan vil det være for de fleste. At de har både introverte og ekstroverte træk. Det kaldes at være ambivert, siger Lise August.

Alt for meget snak

Tilbage til festen, der fandt sted forrige sommer, forberedte Camilla Lærke Lærkesen sig godt, inden hun stak af.

- Når jeg sidder hos en gruppe og ikke ved, hvad jeg skal sige, så tænker jeg, at de andre synes, at jeg er underlig og kedelig. Jeg føler mig udenfor. Så flytter jeg over til en ny gruppe, og der sker det samme. Så flytter jeg igen - og pludselig er jeg virkelig alene, siger Camilla.

Det skete også den aften, hvor den nu 22-årige retorikstuderende til sidst gav op.

- Jeg følte mig dybt ubehjælpelig. Det er pinligt at bede folk om at inddrage mig - og jeg kunne ikke selv finde ud af at bryde ind, siger Camilla Lærke Lærkesen.

Planlagt flugt...

I stedet tog hun noget lip gloss på. På den måde fik hun fat i sin taske, som hun satte ved døren.

- Så lod jeg som om, at jeg skulle hente min pung i jakken - og lagde den samme sted. Da de andre havde travlt med noget andet, sneg jeg mig ud uden at sige det til nogen, siger Camilla og griner højt af sig selv.

- Set i bakspejlet var det lidt fjollet, siger Camilla.

I øjeblikket kunne hun ikke overskue situationen - men på afstand ligner det temmelig meget en overreaktion. Selvom hun havde brug for at være alene, kunne hun jo bare have sagt farvel.

- Introverte nyder typisk deres eget selskab. De er følsomme, er gode til at danne varige relationer og trives bedst i små grupper, siger psykolog Lise August.

Introverte kan lede godt

Og selvom stille personer ofte bliver misforstået og vurderet dummere, end de er - så kan de ifølge Lise August være ekstremt innovative og gode ledere.

- De scorer ofte højt på samvittighedsfuldhed, og som ledere med selvstændige medarbejdere er de typisk bedre end ekstroverte chefer. De er gode til at koncentrere sig og bliver gode forskere, de er dygtige til formidling og vil også ofte være gode interviewere, siger Lise August.

Men hvor introverte kan have svært ved at afkode de ekstroverte, så kan ekstroverte også opleve en fåmælt introvert som overlegen eller negativ.

- I virkeligheden tænker de sig bare om, før de taler, siger Lise August.

Introvert - og sjov

Hvilket også gør sig gældende for Camilla Lærke Lærkesen. En aften var hun sammen med vennerne taget på café til et arrangement, hvor forskellige historiefortællere skulle underholde - og da der var tomme pladser på listen, meldte Camilla sig frivilligt.

- Jeg kom på som den første efter pausen, og jeg var vildt nervøs, men det gik rigtig godt. Det var en historie om en nabo, som jeg havde fortalt mange gange før. Og så var der jo heller ikke nogen, der kunne afbryde mig, griner Camilla.

Ligesom gæsterne på cafeen gjorde.

- Bagefter fik jeg at vide, at jeg var en ad dem, der var allerbedst til at få folk med, siger Camilla Lærke Lærkesen, der efter år med usikkerhed har lært at omfavne styrkerne ved at være introvert. Samtidig med, at hun arbejder på at tilegne sig nogle redskaber, så hun bliver stærkere i sociale sammenhænge.

Hvilket er helt rigtigt, mener psykolog Lise August:

- Det er vigtigt at forstå forskellene og lade være med at forvente, at vi alle er ens. Også i parforhold og venskaber, hvor introverte kan blive vrede og irritable, hvis de ikke får plads. Her kan det være en god ide at planlægge weekender og ferier, så der er rum til at være alene, siger Lise August - der gerne giver tre gode råd til introverte:

TEST DIG SELV: ER DU INTROVERT?

  • Skab et positivt syn på at være introvert - sæt fokus på fordelene og de ting, du kan bidrage med, ikke på ulemperne.
  • I arbejdslivet er det godt at træne dig selv i teknikker, så du på en hurtig, overbevisende og troværdig måde kan formulere noget af det, du står for.
  • Med tiltro til dig selv kan du lære at forstå, hvornår det introverte er sundt - og hvornår det gør dig usikker og genert - når det får dig til at føle dig intetsigende, kedelig, uformående. Det sidste kan du lære at arbejde med.

TEST DIG SELV: ER DU INTROVERT

Hvor ekstroverte elsker at møde nye mennesker og får energi af at være sammen med andre, henter introverte hellere energi ved at være alene. Samtidig er introverte glade for fordybelse, og de har hellere få, men nære venner.

TEST DIG SELV - ER DU INTROVERT